2008-11-24

Beigli

Diós beigli féleség
Sütöttem is a hétvégén,nem is keveset ebből az egyik Horváth Ilona könyvéből készült.A kép ne tévesszen meg senkit az íze nagyon finom volt.Sőt annyira hogy még a férjem (aki elárulom,nem szokott süteményt enni ) is megevett belőle jó pár szeletet.
A kinézete két dolog miatt lett ilyen:-1 sok lett benne a töltelék (bár férjem szerint pont ez volt a jó benne)
-2 Kinyújtottam jó nagyra,de mivel csak egy rudat csináltam ezért nem volt támasztéka így nem lett formás hanem inkább lapos.


(recept forrás:Horváth Ilona-Szakácskönyv)

Akkor nézzük a receptet.
Diós és Mákos patkó néven szerepel a könyvben.
Hozzávalók:
Tészta:500 g liszt,250 g vaj vagy margarin,2 tojás 50 g cukor,20 g élesztő,200 ml tej,pici só
Töltelék:300 g dióbél200 g porcukor,100 g finom édes morzsa,citrom héj,100 g mazsola vagy apróra kockázott birs alma sajt(én ezeket kihagytam)
Ezeket én kenyérsütöbe tészta programra raktam.Amíg kel elkészítettem a tölteléket.
300ml vízből a porcukorral sürü szirupot főzünk (bevallom én csak felolvasztottam a cukrot)Ebbe bele öntjük a darált diót,össze keverjük,levéve a tüzröl hozzá keverjük a többi hozzávalót.
Amikor a tészta jól meg kelt,kinyújtottam fél centisre ,de mivel én nem szedtem cipókra ezért jó nagy tégla lapom lett így levágtam belőle.Rákentem majdnem az összes tölteléket,bár a végén ez is soknak bizonyult (szerintem)Fel csavartam,lekentem tojással a tetejét majd 1 órát kelesztettem meleg helyen,ezután tojás fehérjével kentem le és még egy órát kelesztettem hűvös helyen.Majd 200 fokos sütőben meg sütöttem.
Amit én nem úgy csináltam!(Origi leírás)
Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzá adjuk a jól felvert tojásokat,az élesztőt,porcukrot,sót tejet,gyorsan össze dolgozzuk,és két órán át deszkán letakarva pihentetjük.Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle.Ha hosszúkásra akarjuk késziteni,tégla lap alakúra,ha patkó formára,akkor oválisra nyújtjuk,fél cm vastagságúra.Rákenjük a tölteléket,a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva,össze csavarjuk úgy,hogy a csavarás vége alul legyen.Sütölemezre fektetjük,tetejét egész tojással megkenjük,és 1 órán át langyos helyen kelesztjük.Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órát tegyük hideg helyre.A tésztát hűtjük ,ettől lesz a színe márványos.Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengéden megszurkáljuk,nehogy fel repedjen a forró sütőben,és forró sütőben 25-30 percig sütjük.A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Elírtad a receptet. 500 g élesztő, az liszt akar lenni.

süthetek-fözhetek írta...

Köszönöm,hogy szóltál! Javitottam!

Névtelen írta...

A sziruphoz 300 dl víz kell? Én 3 dl-t teszek, remélem jó lesz így is!

Névtelen írta...

Köszi a receptet, és a tippeket, jó sütést mindenkinek.

Névtelen írta...

Helló, ez tényleg érdekes, köszönöm