2008-11-18

Túró Rúd

(recept forrás:Vídék íze 2008/8)



Túró Rúdi

Hozzávalók
Tészta: - 20 dkg finom liszt- 2 evőkanál porcukor- 10 dkg vaj- 2 evőkanál kakaópor- 1 db tojássárgája- 1 késhegynyi szódabikarbóna- 2-3 evőkanál tejföl
Töltelék- 50 dkg tehéntúró- 5 db tojás- 12 dkg porcukor- 3 evőkanál búzadara- 2 csomag vaníliás cukor- 1/2 adag reszelt citromhéj- 10 dkg étcsokoládé
Tészta
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a kakaóport, a porcukrot, a tojássárgáját, meg annyi tejfölt, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát ezután vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott őzgerincformát úgy, hogy a tészta a forma szélein jócskán túllógjon.
Töltelék:
A túrót habosra keverjük a tojások sárgájával, a porcukorral, a búzadarával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tölteléket a tésztával kibélelt formába simítjuk, a kilógó tésztát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük, azután a formában hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, tálra tesszük, és egyenletesen bevonjuk a felolvasztott csokoládé bevonóval.
180 fokon sütöttem kb 40 percet,de ezt szerintem mindenkinek ki kell tapasztalnia.
Ízre nem hasonlít egyel talán a Túró rúdira ezért kapta a Túró Rúd nevet tőlem.
És bár én nem szeretem a kesernyés csokit azért nagyon finom.(Csak legközelebb tej csokival vonom be inkább)


Nincsenek megjegyzések: