2008-11-05

Mégegy leves

Régi kép régi recept(ez amúgy azt jelenti,hogy már a kitörölt blogomban benne voltak)

(forrás:kiskegyed konyhája)
Ezt a levest is a kiskegyed konyhájában találtam.Nagyon finom leves.Igaz én a gombát kihagytam belőle.
Zöldséges zúza leves


Hozzávalók 4 személyre:
· 30 dkg zúza
· 1 kis fej vöröshagyma
· 2 nagyobb sárgarépa
· 10 dkg gomba
· 4 evő kanál olaj
· 2 babérlevél
· 1 evő kanál liszt
· A galuskához:
· 5 dkg vaj
· 10 dkg liszt
· 1 teáskanál vágott petrezselyem
· 1 tojás
Előkészítés: A zúzát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra, a sárgarépát előbb négybe, majd szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. Elkészítés: Az olaj felét felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta hagymát. Rátesszük a zúzát, fehéredésig pirítjuk, majd sózzuk, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a zúza már majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát, a babérlevelet. Ráöntünk 1 l vizet, borsozzuk, és 5 percet kíméletesen főzzük. A rántáshoz a maradék olajon megpirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele a levest. Lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Amikor már egészen puha a zúza, beletesszük a gombát, tovább főzzük pár percig, hogy a gomba megpuhuljon. Amíg a leves fő, elkészítjük a galuskákat. A vajat 1 dl vízzel lábasba tesszük, felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percen át kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük. A langyos masszába keverjük a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és a mérettől függően 5-10 percen át gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A galuskákat a levessel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: