2008-12-11

EZT ÈN CSINÀLTAM!!!

Olyan büszke vagyok magamra,végre sikerült nekem is ilyen szép kelt leveles tésztát csinálnom.Ne értsetek félre nem vagyok én öntelt,de olyan jó érzés,hogy megtudtam ezt csinálni.Eddig akárhányszor próbáltam soha nem volt leveves.Jó tölteléket nem mertem annyit belerakni,de a lényeg nekem a tésztán volt.





(receptforrás Dr Oetker 1000 Die besten Backrezepte könyv)


Plunderecken


A tésztához:500 g liszt,1 csomag porélesztö,25 g cukor,1 csip.só,2 tojás (m-es)250 ml tej,250 g hideg vaj

A töltelékbe:250 g túró,1 tojás (m-es),50 g zukor,1 cs.vaniliás cukor,1 ek étkezési keményitö(én ehelyett 1 ek.grizt tettem bele)

Bekenni:150 g sárgabarack lekvár,2 ek víz

A mázhoz:100 g porcukor,2 ek citrom lé
1. A tésztához a lisztet egy keverötálba rakni és az élesztövel jól elkeverni.Cukrot,tojást,sót és a tejet hozzáadni.Majd jól összegyúrni.5 percig szobahömérségleten pihentetni.
2.A tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtani,hideg vajat a felére ráreszelni,másik felét ráhajtani,enyhén rányomkodni.
3. A tésztát újra kinyujtani,majd az alsó szélét a közepéig behajtani,majd a felsöt és ezután középen összehajtani.A tésztát 15 percig hideg helyen pihentetni.
4.A tésztát újra kinyújtani és mint a 3-as pontban megint össze hajtogatni.Ès újra 15 percet hideg hejen pihentetni.
5.A töltelékhez valókat összekeverni.
6. A tésztát kinyújtani és kb.12 db 10x10-es kockát kivágni belölle.A töltelékböl a közepébe rakni,majd a tésztát háromszög alakura hajtani.A széleket egyvillával össze nyomkodni.A sütöt elömelegitenini. 200-220 fokra,légkeverés:180-200 fokra
7.A háromszögeket 2 sütöpapirral bélelt tepsire rakni.Majd szobahömérségleten ujra 15 percet pihentetjük.A tepsiket egymásután berakjuk 15-20 percre a sütöbe.(légkeverésnél egyszerre).
8.Lekvárt egy szürön átpaszirozni.Ès a vizzel egykis tálban felforralni.A forró süteményt rögtön lekenni vele és kihüteni.
9.A mázhoz a porcukrot annyi citrom lével amennyitöl egy sürü lé nem lesz összekeverni.Majd a süteményeket ezzel becsikozni,vagy bekenni.A mázat száradni hagyni.
Èn csak kókuszos porcukorral szórtam le,de nagyon finom lett igy is.

2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Szia!
Ügyes vagy!
Én még nem próbáltam a leveles tésztát.

süthetek-fözhetek írta...

Szia! Köszi a dicséretet!Èn már töbször próbálkoztam,még úgy is,hogy csináltam kelt tésztát abba meg raktam bolti leveles tésztát,de akkor se lett leveles.