2008-12-09

Stelzner Marzipankuchen

Ez egy nagyon finom sütemény egy olyan ami eteti magát.:-)))
A marcipán massza a legjobb és érdekesebb benne!

Tipp:A kis falu Stelzen Thüringenben Hires a Blechkuchen-járól és az Ünnepi Zenei játékáról.Mivel igazi marcipán a DDR időben alig volt,a Stelzner sütemény sütő asszonyok találékonyak voltak.És így vajból,porcukorból,grízből és mandula aromából készítették a különleges Stelzner marcipánt.

(recept forrás:GU Blechkuchen könyv)

Stelzner Marzipankuchen


Tésztához:200 g puha vaj, 200 g cukor, 3 tojás, 200g liszt, 1/2 csom.sütöpor,csip.só,150 g tejföl,2 ek kakaópor
Marcipánmasszához: 250 g vaj,200 g porcukor,250 g gríz,1 ek rum,4 csepp keserűmandula aroma
Mázhoz:125 g kokosfett,125 g porcukor,2 ekkakaópor,2 ek rum,1 tojás
Szóráshoz: színes szoró cukorka

1.Vajat és zukrot habosra keverni,majd egyesével hozzáadni a tojásokat.Lisztet,sütöport hozzá szitálni. 1 csipet sót,tejfölt,és a kakaó port beledolgozni.A tésztát egy sütöpapirral kibélelt tepsibe önteni.Ès 180 fokon 25-30 percig sütni.
2.A marciánhoz a vajat megolvasztani.Cukrot és grizt belekeverni,röviden felforralni.Rumot és mandula aromát belekeverni.Majd ezt a masszát rögtön rákenni a már kisült tésztára.
3. A mázhoz a kokosfetet megolvasztani,majd kicsit kihüteni.Porcukrot a kakaóval összekeverni,rumot a tojással felverni.Az egészet a kokosfettel elkeverni és a marcipán masszára kenni.Megszórni a cukorkával és tálalásig hüvös helyre rakni.

Az elöbbi az origi recept volt!Ezek pedig az én elmélkedéseim.
1.Legközelebb sima csoki mázt teszekrá,ezis nagyon finom,csak a tojás belerakás gondolkoztat el.
2.Nekem ez a tészta mennyiség (hogy ilyen vastag legyen) egy 35x40-es tepsibe sült.Mivel én vastagabban tettem rá a masszát csak a felére lett elég (bár a végén még dagadt is a gríz miatt)igy az a lényeg a kenésnek,hogy az egészet bevonja,nem kell olyan vastagnak lenni (max félcenti) a krémnek.
Remélem értelmesen eltudtam magyarázni nem áltok ott és gondolkoztok,hogy mit is akarok

Nincsenek megjegyzések: