2010-01-28

Paradicsomos - cukkinis tenger gyümölcsei

Ez a recept a Nöklapja konyha 2009.Júniusi számában található


Paradicsomos - cukkinis tenger gyümölcsei

Olívaolajat melegítünk,és barnára píritunk benne 5 gerezd fokhagymát,majd kivesszük őket. A fokhagymás olajra teszünk 2 fej szeletekre vágott lilahagymát és 2 darab karikára majd félbevágott cukkinit.Kissé megpíritjuk és hozzáöntünk 500 g paradicsompürét.Sózzuk és 20 percig főzzük.Ekkor beletesszük 1 kg tenger gyümölcsei keveréket,majd 10 perc fözés után lehúzzuk a tüzröl,és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Én fagyasztott tenger gyümölcseiből készítettem ezért tovább tartott a főzési idő.

Egy étel amitöl a hajam az égnek állt!

Muszáj volt ezt a címet adnom,mert tényleg így volt,bár ízre finom,de amikor a receptet olvastam elszörnyülködtem.Amikor pedig sült szitkozódtam! Ez a recept a 100 legjobb gyors étel cimü könyvben található!



Először leírom az originál receptet,szerintem ha elolvassátok rögtön elgondolkoztok,hogy valami nincs rendben.
Batyuban sült
Hozzávalók:500 g darálthús,500 g savanyú káposzta,2 vöröshagyma,1 kk bors,1kk paprikapor,1 kk őrölt kömény,1 kk apróra vágott petrezselyemzöld,2 dl tejföl, só
A húst megtisztítjuk és vékony,centis csíkokra vágjuk.A káposztát kimossuk,apróra vágjuk,és összekeverjük a hússal.A tejfölt kis tálkába öntjük,beleszórjuk a fűszereket,a reszelt fokhagymát,és jól összekeverjük.Hozzáadjuk a káposztás húshoz,majd jól összedolgozzuk.Négy darab alufóliát lekenünk zsírral,majd elosszuk benne az alapanyagokat.Széleit visszahajtjuk,tepsibe helyezzük,és elömelegitett sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Mi is volt a gondom?
1 hova kerül a hagyma
2 Hagyma vagy fokhagyma ebből mennyi?
3 Négy darabra osztani? Elég nagy adag lenne.
4 A sütési idő, igaz én egybe sütöttem a végén,de 1 óra alatt se sült meg szépre!
5 Nem kellett volna esetleg bele tojás ami kicsit össze tartja?
Az én változatom:
A hagymát kihagytam, helyette 4 cikk fokhagymát tettem bele.Az egészet egyben kevertem el (darálthús,káposzta,fokhagyma,tejföl,só,bors,paprikapor,kömény,petrezselyemzöldje )nem külön tálkában.Egyben sütöttem,200 fokon félóráig fólia alatt,majd fólia nélkül még 45 percet,de így is omlósabb lett,majdnem színtelen.A tojás pedig kellett volna bele!
De legalább az íze finom volt! :-)

2010-01-26

,,Bátor" krumpli


Recept forrás : Nők Lapja Konyha júniusi száma
,,Bátor"krumpli
1 kg burgonyát pucoltam,nagyobb cikkekre vágtam,olajban kisütöttem.
3 ek majonézt elkevertem 3 gerezd zúzott fokhagymával.Lefedve hütöbe raktam.
1,5 dl olivaolajat felforrósítottam , beleraktam 2 db felkarikázott chilipaprikát,és addig ,, sütöttem " amíg a chili elnem kezdett sisteregni.Ekkor félrehúztam és belekevertem 1 tk erős pirospaprika port.Nem szabad leszűrni,csak felkavarni miellött a krumplira rakjuk.
Tálalás:krumplit tányérra raktam mellé a fokhagymás majonéz,és nyakon öntöttem a chiliolajjal.

Spagetti tejszínes-gombás darált hússal

Ez a recept a kiskegyed Konyhája 2008/februári számában találtam.
Spagetti tejszínes - gombás darált hússal

500 g spagettit kifőzni.Tálba rakva kis olajjal össze keverni.
100 g gombát megtisztítunk és apróra vágunk.1 kis fej hagymát és 1 gerezd fokhagymát hámozunk és finomra aprítunk.
2 ek margarint serpenyőben felforrósítunk,üvegesre pirítjuk rajta a hagymát fokhagymát.Rászórjuk a gombát és kevergetve kb 5 percig pároljuk.Hozzáadunk 300 g darált csirkehúst (nálam sertés volt ),sózzuk,borsozzuk,és megszórjuk 1 kk.aprított oregánóval.Jól összekeverjük,fél deci vizet hozzáöntünk és lefedve kb.15 percig pároljuk.Hozzáöntünk 300 ml tejszínt,összekeverjük és a tésztára öntjük.
Lehet reszelt sajttal vagy anélkül tálalni.

2010-01-25

Citromos csirkemell fokhagymával

Ez a recept a Magyar Konyha 2009.májusi számban található.Kicsit itt is változtattam,mert azt írta kenyérrel lehet tunkolni a szaftot,de nem igazán volt szaft alatta.Ja és én pulykamellböl készítettem.


Citromos csirkemell fokhagymával (6-8 személyre9
4 nagy filézett csirkemell (950 g pulykamell),5 ek olívaolaj,1 vöröshagyma finomra aprítva,6 gerezd fokhagyma gerezd aprítva,2 citrom leve,az egyik lereszelt héja,a másik vékony csíkokban lehántott héja,4 ek aprított petrezselyem,só,bors
Amit én raktam bele pluszba: 300 ml tejföl,kis liszt és Kräuter der Provence.

A pulykamellet kisujjnyi csíkokra vágtam.Serpenyőbe olajat forrósítottam üvegesre pirítottam rajta a hagymát,hozzáadtam a fokhagymát és félpercig együtt pirítjuk.
A pulykát átpíritottam beleszórtam a citrom héjat,és a citrom levet és a petrezselyem zöldet..Majd sózva borsozva puhára pároltam.Amikor puha volt hozzáadtam a tejfölt egy kis lisztel megszórva (hogy kicsit sürübb legyen) És még Kräuter de Provence fűszerrel utána fűszereztem.
Kenyér helyett rizzsel tálaltam.

Rakott kenyér

Ez egy igazán gyors és laktató vacsora.A recept a 100 legjobb gyors étel cimü könyvből való.csak az ananászt hagytam ki belőle.

Rakott kenyér (4 személyre)
12 szelet toast kenyér,12 szelet gépsonka,(ezt kerestem az elkészítésbe de nem találtam )6 szelet ananász (ez nálam kimaradt ),12 szelet lapka sajt,4 tojás,1 dl tejföl (2 dl használtam),12 dkg reszelt sajt (nem mértem csak jó vastagon megszórtam )1 csokor metélő hagyma,2 ek.vaj,2 ek zsemlemorzsa

Egy tepsit kivajazunk,megszórjuk zsemlemorzsával.Lerakunk 6 szelet kenyeret erre jön :sajt,sonka,ananászkarika,(mint említettem ez kimaradt )sonka, sajt kenyér.
A tojást felverjük (én ezt kifelejtettem),összekeverjük a tejföllel,és a hagymával,majd a rakott kenyérre öntjük.Tetejét megszórjuk reszelt sajttal.15 percre forró sütőbe rakjuk.Háromszög alakúra vágva tálaljuk meleg citromos teával.

Bukta recept nélkül

Receptet nem írok,mert szerintem mindenkinek megvan a saját bevélt bukta receptje. Az enyém most Szalontay Zoltán:Házi cukrászat cimü könyvéből készült.


Készült,túrós és lekváros.Gyorsan el is fogyott,mondjuk 4 gyerek és 2 felnőtt mellett nem is csoda :-)

2010-01-22

Csilisbabbal töltött burgonya

Ebédről maradt meg csilisbab,és hogy ne vesszen kárba felhasználtam a vacsorához.

Nagyobb burgonyákat pucoltam,a belsejét kivájtam,bele töltöttem a csilisbabból,reszelt sajttal szórtam és 220 fokon készre sütöttem.Ez egy igazán laktató vacsora!

2010-01-19

Füszerezett csirkeszárny krumplisalátával

Hétvégén a barátom kényeztetni akart és azt mondta ö főz nekünk! Persze még soha nem főzött,így megkért keressek ki neki valami könnyű dolgot.Így a választásom a Kinderleichte Kochrezepte für kleine Leute cimü könyvböl egy fűszerezett csirkecombra esett.Igaz a végén csirkeszárnyból készült.A krumpli salátát pedig közösen készítettük.



Füszerezett csirkeszárny-krumplisalátával

Csirkeszárny: 6 ek. paradicsompürét,elkeverni 3 ek.mézzel,3 tk.szárított Thymiannal és 8 ek olivaolajjal.A szárnyakat egy dobozba rakni aminek teteje is van,jól összerázni és egy éjszakára a hütöbe rakni.Másnap egy tepsibe rakni és megsütni.
Krumplisaláta: Krumplit,tojást főzni,pucolni,karikázni.Lilahagymát pucolni,karikára vágni.Tálba rakni,sózni.
1 nagy tubus majonézt összekeverni 1 ek mustárral,2 doboz tejföllel (nálam 400 ml )
Ezt az öntetett a krumpli-tojás-hagymára önteni.



2010-01-18

Spaghetti mit pikanter Paprikasauce

Ez a recept a www.brunch-online.de oldalán található sok más recepttel.Én emellett döntöttem,mert,van benne fokhagyma és erős!Bár legközelebb 4 cikk fokhagyma és 2 pepperoni fog bele kerülni. Spagetti helyett széles metélttel készült.

Spagetti pikáns paprika szósszal

500 g spagetti,1 cikk fokhagyma (nálam már most 3 került bele),1 hagyma,1 piros peperoni, 2 ek. olíva olaj,300 ml tejszín,só,bors,1/2 csokor bazsalikom,200 g Brunch Paprika - Peperoni

1.Spagettit sós vízben megfőzni.
2.Fokhagymát,hagymát pucolni,apróra vágni.Peperonit kettévágni,magját kiszedni és kiskockákra vágni.
3.A hagymát,fokhagymát,peperonit olajon megpíritjuk, a tejszínnel felöntjük,a Brunch ,,krémet" hozzáadni, és jól elkeverni,sózni,borsozni.
4.Spagetti levét leönteni,lecsöpögtetni,a szószhoz adni,elkeverni.
Bazsalikommal tálalni.

2010-01-16

Hortobágyi rakott palacsinta

Mindig úgy voltam,hogy szeretem a hortobágyi palacsintát,de soha nem csináltam.Most volt kinek így neki is álltam. Anyósom mesélte ö egymásra helyezi és mint torta szeleteli,és mivel már késésben voltam,úgy döntöttem én is így csinálom.



Nálunk nem csirke pörköltből készült hanem rögtön darált húsból.
50 dkg darált húsból készítettem a pörköltet, 1 hagyma,kis olaj,piros paprikapor,só,bors,kömény,vegeta hozzáadásával.Amikor puha volt hozzájött még tejföl. A palacsinta 6 db lett,de valószinüleg azért mert nem sajnáltam ki a sorokból a tölteléket.És tálaláskor fokhagymás tejföllel tálaltam.


2010-01-15

Joghurtos ízes pecsenye

Ez a recept Jámbor Mariann - Takács Péter :Magyaros ételek című könyvében található.


Joghurtos ízes pecsenye

Hozzávalók: 60 dkg sertéshús (szüzsült ),10 dkg vöröshagyma,2 dl olaj,10 dkg gomba,5 dkg mustár,2 dl joghurt,2 dkg liszt,2 gerezd fokhagyma,törött fekete bors,pirospaprika,só
Elkészítés: A megtisztitított és lehártyázott húst borssal fűszerezzük,mustárral bekenjük,olajat öntve rá 24 órára hütöbe rakva érleljük.Az így elökészitett húst felhasználáskor metéltre vágjuk.Az olajban a kockázott hagymát üvegesre pirítjuk,hozzáadjuk a húst és a vékony szeletekre vágott gombát.Amikor megfelelően megpirultak,sóval,borssal,pirospaprika porral,zúzott fokhagymával fűszerezzük.Nagyon kevés liszttel megszórjuk,jól elkeverjük,hozzáöntjük a joghurtot,és beforraljuk.Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

2010-01-14

Omlós almáslepény

Ez a recept a Váncza :Kincses Receptkönyvben található.Finom másnap is omlós.

Hozzávalók a tésztához:500 g liszt,150 g zsír (margarint használtam),1 csom. sütőpor,140 g cukor, 3 tojássárgája, és 1 ek tejföl (én 150 g-ot használtam)

Töltelék: 1 kg alma,120 g porcukor,1/2 cs.vaníliás cukor (én egy egészet használtam),50 g mazsola (nálam kimaradt)




Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrtam,feleztem.Egyik felét kinyújtottam,sütőpapiros tepsibe raktam.
Az almát pucoltam,reszeltem,hozzáraktam a cukrokat.
A reszelt almát levétől kinyomkodtam és elosztottam a tésztán.
Kinyújtottam a másik tésztát,ráraktam a töltelékre,villával megszurkáltam,tojással lekentem. 200 fokra elő melegített sütőben készre sütöttem.
Amikor kihűlt,porcukroztam és szeleteltem.

2010-01-13

,, Bolognai "-hagymás tokány

Lényegében hagymás tokányt szerettem volna készíteni. De mivel még volt egy kis hús a hütöben amit mindenképp elkellet használni ezért másképp döntöttem


Bolognai - hagymás tokány

500 g kockázott sertés hús, 2 vöröshagyma (felezve - szeletelve - cikkekre szedve), 2 lila hagyma (mint a vörös hagyma), 1 tasak Knorr Bolognai
por,só,bors, szárított aprított oregánó,zsír


A zsírt megolvasztom,bele rakom a húst sózom,borsozom és a saját levében (fedő alatt ) főzöm.Amikor a hús félpuha hozzáadom a vöröshagymát és a port,felöntöm vízzel ( 250 ml ír,de én kicsit többet öntöttem rá ) Amikor majdnem puha,hozzáadom a lila hagymát és 1 evőkanálnyi oregánót.Teljesen puhára főzöm.Nokedlivel tálaltam.

2010-01-12

Kakaós perec

Kakaós perec

Lassan,de biztosan igyekszem újra több új dolgot hozni.Ezzel a keksz recepttel kezdeném a sort,ami a : Csábító házi sütemények 2 cimü könyvből származik.Annyi változtatással,hogy lehagytam a csoki mázat,nem formáztam mert van perec kiszúrom csak így dupla adagot kellett volna készítenem mert nem lett olyan sok belőle.

Kakaós perec

150 g margarin,200 g liszt,1 csomag vaníliás cukor,50 g porcukor,1 tojásfehérje,10 g keserű kakaó,50 g csokoládé.

A margarint elmorzsoljuk a liszttel,majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot,a cukrot,a tojásfehérjét,a kakaót,és tésztát gyúrunk belőle.Kis rudacskákat sodrunk és perecet formázunk ki.Tepsibe rakjuk és meleg sütőben sütjük.Amikor kihűlt,olvasztott csokoládéba mártjuk.
Sütési hőfok kb 220 fok,de én csak 200 fokon sütöttem.Sütési időt nem ír,de vigyázni kell mert gyorsan megsül.