2009-04-25

Fokhagymás sült pisztráng

Tegnap úgy döntöttem mivel a fagyasztóban ott várja 8 pisztráng a sorsát most kettött feláldozok és halat sütök. A receptet a Vidék Íze (2006/5) számában találtam http://www.szabadfold.hu/recept?883

A pirossal írott az én hozzá fűzésem,változatom.
Fokhagymás pisztráng sült

Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db pisztráng
- 2-3 evő kanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint kapor (1 teáskanálnyi volt nálam
- ízlés szerint petrezselyem zöld (1 tk- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete bors (1 mokkáskanálnyi
- 1 db citrom
-4 ek oliva olaj
A megtisztított halat szalvétával szárazra törlöm, majd 1-1,5 centinként mindkét oldalát beirdalom – ettől az aprócska trükktől a húsa ízletesebbé, zamatosabbá válik sütés után.
A fokhagymát összezúzom, kaprot és petrezselyem zöldjét aprítok hozzá,belerakom a többi fűszert és a 4 ek oliva olajat,majd ezzel jól bedörzsöltem a halat a vajat a tepsibe rakom.. A halat bekenem vajjal, sózom, borsozom. A végén megszórom a zöld fűszerekkel összevegyített fokhagymával, alaposan beledörzsölöm a pisztráng bőrébe és a bevágásokba,majd kevés citromlét locsolok rá. Alufóliával kibélelt és vajjal megkent tepsibe teszem, és erős lángú sütőben– 200-220 fokon, 6-7-es fokozaton – 15-20 perc alatt készre sütöm. Közben az olvadt vajjal locsolgatom.

Zöldséges rizzsel vagy főtt vajas burgonyával tálalom, citrom karikával díszítem

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hi!
Kösz a receptet nem rossz, de a fokhagymát szerintem fokhagymakinyomóval kell apritani, és több is kell belöle mint három... Én 4gyel csináltam, de 6tal is lehetett volna...
Meg a vajat is sütés közben tettem a halakra!
Finom volt

Üdv

Névtelen írta...

"Az összezúzom", azt szerintem fokhagymanyomóval értik mindenhol :)