2011-03-23

Königsberger Klopse

Tegnap ebédre készült ez az étel.Nagy izgalommal vártam,hogy H.haza érjen és megkóstolja.Minden félelmem ellenére egy csillagos ötöst kaptam az ételre.Így most már bele merek vágni később a Hühner- Frikassee -be (magyarul csirke becsinált ?)

Königsberger Klopse

1 Brötchen in kaltem Wasser einweichen 1 zsömlét hideg vízbe áztatni
1 mittelgroße Zwiebel abziehen,fein würfeln 1 közepes hagymát pucolni és kicsire kockázni
500 g Hackfleich (gemischt) mit dem gut ausgedrückten Brötchen,den Zwiebelwürfeln ,1 Eiweiß vermengen,mit 1 schwach gehäuften Teel.Senf,Salz,Pfeffer abschmecken,aus der Masse mit nassen Händen Klopse formen.
500 g darálthúst (vegyes) a jól kinyomkodott zsömlével,az apróra vágott hagymával,1 tojásfehérjével,1 enyhén púpozott teáskanál mustárral,sóval,borssal ízesíteni,a masszából nedves kézzel gombócokat formázni.

1 Zwiebel abziehen,mit 4 Gewürznelken spicken,mit 1 Lorbeerblatt in 750 ml Salzwasser geben,zum Kochen bringen,die Klopse darin gar ziehen lassen die brühe durch ein Sieb geben,500 ml davon abmessen.
1 hagymát pucolni és 4 szegfűszeget beleszúrni. 1 babérlevéllel 750 ml vízbe rakni.Felforralni a vizet,majd a gombócokat belerakni és puhára főzni.A levet szürövel leszűrni,úgy hogy 500 ml megmaradjon.

für die Soße / A szószhoz

30 g Butter oder Margarine zerlassen 30 g vajat vagy margarint megolvasztani
30 g Weizenmehl unterRühren so lange darin erhitzen,bis es hellgelb ist.30 g lisztet belekeverni és addig keverni amíg enyhe sárgás színt nem kap.
500 ml Brühe hinzugießen,mit einemSchneebesen durchschlagen,darauf achten,daß keine Klumpen entstehen,die Soße zum Kochen bringen,etwa 5 Minuten kochen lassen
500 ml leszürt lét hozzá önteni,egy kézihabverövel elkeverni,figyelve arra,hogy nehogy csomós legyen. A szószt felforralni és 5 percig fözni.
1 Eigelb mit 2 eßlöffel kalter milch verschlagen,die Soße damit abziehen (nicht mehr kochen lassen) 1 tojássárgáját ,1 evökanál hideg tejjel elkeverni, majd a szószhoz keverni (a szószt nem szabad föznünk)
1 Eßlöffel Kapern hinzufügen,mit Salz,Pfeffer 1 Teelöffel Zitronensaft abschmecken,die Klopse in die Soße geben,5 Minuten darin ziehen lassen.
1 Evökanál kapribogyót hozzáadni sóval,borssal,1 teáskanál citromlével ízesiteni,a gombócokat a szószba rakni és 5 percig állni hagyni benne.

Kappern = Kapribogyó kis üvegbe savanyitva lehet kapni ,én egy kis üvegnyit használtamami lecsöpögtetve 60 g volt és igy a citromlevét elhagytam.

Nincsenek megjegyzések: