2011-11-23

Tepertözsiros kenyér

Tepertözsir = zsír amibe a tepertő van bele darálva Nálunk lehet már készen venni ( Griebenschmalz ) Bár bevallom én most nem vettem,mivel lehet csak zsírt is bele rakni. De, hogy ne legyen unalmas szórtam bele aprított újhagymaszárat ( szárított állapotban árulják nálunk a fűszer részlegen ( Schnittlauch )

Tepertözsiros kenyér
Hozzávalók:

Rozskovász :
55 g rozsliszt
45 g víz
5 g kész rozskovász

Összekeverni és 14 - 18 órát szobahömérségleten pihentetni.

Fötészta:
rozskovász
40 g rozsliszt
375 g fehérkenyérliszt
8 g élesztő
8 g só
235 g víz
30 g tepertős zsír / vagy sima zsír ( nálam sima zsír + kb. 1 maréknyi aprított - szárított újhagymaszár )Elkészítés: A són és a zsíron( újhagymaszáron ha azt is akartok bele rakni) kívül az egészet a konyhai gépben 1 -es fokozaton kevertetjük 5 percig.Majd 2 - es fokozaton 8 percig. Ezután a zsírt és a sót (plusz a hagymaszárat) hozzáadni és további 5 percet kevertetni 2 - es fokozaton.
45 percet szobahömérségleten kelesztetni. Ezután oválisra formázni ( én hosszúkásra formáztam és olyan hosszúkás formájú sütemény formába raktam ami sütöpapirral volt kibélelve )
60 percet pihentetni, bevágni és a 250 fokra  előmelegített sütőbe tolni, hőfokot levenni 220 fokra.45- 50 percet sütni.Rácson hűteni.

Recept újra Plötz blogjáról

2 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon szép, guszta kenyér!:)

süthetek-fözhetek írta...

Kedves Roza!
Köszönöm!