2012-07-16

Zöldbab füstölthússal

Recept forrás : Bográcsos ételek című könyv

Kisebb változtatással készítettem el ezt az ételt , de jót tett neki , még a gyerekek is megették.

Zöldbab füstölthússal

Megpucoltam 2 hagymát , felaprítottam és zsíron megpirítottam. Hozzáadtam 1 kg felkockázott főtt - füstölt karajt ( amit még néhol lehet venni itt ) , felöntöttem 2 l vízzel és a húst félpuhára főztem. Ekkor hozzáadtam 500 g tisztított zöldbabot,kb 500 g tisztított kockázott burgonyát . Fűszereztem Sóval , borssal , pirospaprika porral, borsikafüvel ( csomborral) ízesítettem és készre főztem.
Amikor minden puha volt belekevertem 250 ml tejfölt.

2012-07-14

képek


Tejberizs almapürével

Jó kis csipös paprikák


A fűszeres szekrényem.Végre eljutottam odáig , hogy megcímkéztem a fűszeres dobozokat.

Èrik a málna végre Plözkyben ( ahol a bungallónk van )

Uborkás retek saláta

Csütörtöki vacsoránkhoz , készült ez a saláta.
Recept forrás : Von Apfelkartoffeln bis Zwiebelkuchen címü könyv

Ezt a salátát még a pénteki grillezéshez is vittük , mindenkinek ízlett és végre ellett használva a H. szüleitől kapott retek.

Uborkás retek saláta

Hozzávalók: 2 nagyobb retek tisztítva és reszelve
2 uborka tisztítva és felkockázva
2 hagyma tisztítva és kockázva
300 ml tejföl
1 fél citrom leve
só,bors,metélöhagyma aprítva, és szárított aprított medvehagyma

A tejfölt, elkeverem a citrom lével és fűszerekkel. Majd belekevertem az uborkát,hagymát és retket.

Csülök helyett - Füstöltkolbász babos - káposztával

Elvileg füstöltcsülök kellett volna ebbe az ételbe, de mivel nyár van itt nálunk sehol ( kivéve talán a húsboltban , jó drágán )nem lehet füstölt csülköt kapni. De mivel a többi hozzávaló megvolt , igy kicsit változtattam. :-))
Recept forrás : Bográcsos ételek című könyv

Füstölt kolbászos babos - káposztával

Egy nagy fazékba kimosott savanyúkáposztát , füstölt kolbászt, babot ( konzerv ) rétegeztem.
Ezekhez még jött :  5 - 6 cikk fokhagyma , 1 ek zsír, 3 babérlevél ,pirospaprikapor só, bors, borsikafü,és turbolya.
Az egészet felöntöttem vízzel és addig főztem amíg a kolbász puha nem lett.
Ha kell még utána ízesítjük.

francia egytálétel

                                                  Francia egytálétel

Receptforrás : Bográcsos ételek című könyv.
A receptet az én változatom szerint írnám le.
                                            
  Francia egytálétel

1 kg kockázott marhahúst felraktam 3  l vízben ,sóval,borssal,3  babérlevéllel, 2 egész hagymával főni.
A habot leszedtem. Amikor a hús már majdnem puha volt hozzá raktam kb 500 g kockázott burgonyát , 5 tisztított , kockázott répát. Fűszereztem még kakukkfűvel,turbolyával.
Amikor a répa és krumpli puha volt, beleraktam még 500 g aprított kelkáposztát ( fagyasztott ), 500 g zöldbabot ( fagyasztott ), és 500 g feketegyökeret ( fagyasztott ) és az egészet készre főztem.
Ha kell még utána ízesítjük.


Ahova fagyasztott van írva az bolti fagyasztott termék.

2012-07-09

Gombás lencse

Receptforrás : Bográcsosételek című könyv

Elvileg kakassal kellett volna csinálni , de sertéshússal is finom volt. :-)
Ne haragudjatok , hogy nincs mennyiség ,de én sac per kb - ra adagoltam , hogy 2 napra elegendő legyen.

Gombás Lencse

Hozzávalók :
lencse ( beáztatva , leszűrve )
sertéshús ( felkockázva )
vöröshagyma ( tisztítva , aprítva )
zöldpaprika ( karikázva )
paradicsom ( szeletelve )
fokhagyma ( tisztítva , aprítva )
gomba ( tisztítva , szeletelve )
vörösbor
csipöspaprika ( ezt én a saját tányérba adtam csak a gyerekek miatt )
só , bors , köménymag


Elkészítés:
A zsírt felforrósítottam , hozzáadtam a fokhagymát és hagymát , és átpirítottam.
Hozzáadtam a húst , a paprikát és a paradicsomot.Sóztam , borsoztam , köményt adtam hozzá.
kb 10 percet a saját levébe pároltam , majd öntöttem hozzá a vörösborból.
Lassú tűzön az elpárolgott folyadékot vízzel pótolva fél puhára főztem
Ezután hozzá adtam a lencsét és a gombát , majd még bort öntve hozzá készre főztem.

2012-07-06

Babos lecsó

Tegnapi vacsoránk , babos lecsó volt. Elvileg debreceni kolbász kellett volna bele , de itt nincs olyan ezért ,,virslit főztem hozzá"

                                                     A még gözölgö lecsó!

Csipös paprika választék.


Hogy készült? Szokásos módon lecsó készül és 10 percek a főzés behelyezése előtt bele kerül a lecsöpögtetett konzerv vörösbab.

A recept ötlet újra a Bográcsos ételek című könyvből van.

Most pedig megyek és megfőzöm a Gombás - lencsét sertés hússal.

2012-07-04

Nyúlpaprikás ,, bölére ersztve"

Ma elérkezett a nyúlpaprikás napja :-)))!
Vacsorára pedig jön a Babos lecsó.
én több lével készítettem mint ahogy írja , mert nálunk ,,kell a zaft a kajához "

Újra dupla adagot főztem, egy nyuszi helyett kettőt raktam bele.  Ehhez az adaghoz variáltam a paradicsom és paprika mennyiséget.

Ès még egy kis változtatás  történt , de csak fűszerezés terén : tettem bele Provenziálise fűszer keveréket. Jól passzolt a nyuszihoz :-)

Recept forrás : Bográcsosételek című könyv.

Nyúlpaprikás 

Hozzávalók:
1 nyuszi , feldarabolva
 hagyma ( aprítva )
fokhagyma ( aprítva )
Paradicsom ( szeletelve)
paprika ( szeletelve )
Zsír
só ,bors , paprikapor ,
és az én hozzátételem : provenziálise fűszer
4 dl tejföl , 3 ek liszt.


Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát üvegesre pirítottam a felhevített zsíron. Amikor megpirult , félre húztam a fazekat . Megszórtam az őrölt köménnyel,pirospaprikával,provenziálise fűszerrel és öntöttem rá egy kis vizet.
Belepakoltam a nyuszi húst , és felöntöttem annyi vízzel ami kb 2 ujjnyira ellepte a húst.
Lassú tűzön rotyogtattam.
Amikor a hús majdnem puha volt , bele raktam a paprikát és paradicsomot , készre főztem.
Elkevertem a lisztet a tejföllel.
Amikor minden puha volt , hozzá kevertem a tejfölös lisztet.
Mégegyszer utána fűszereztem.
Burgonyával és salátával tálaltam.

Jó étvágyat!

2012-07-02

kérdésem

miért nem működik a helyesírás ellenörzö ????

Sertéshús kapros káposztában

Nagyon ízlett mindenkinek , igaz kicsit megszaladt a bors, de az ízeken nem rontott.
Recept forrás : Bográcsos ételek című könyv


Sertéshús kapros káposztában

Hozzávalók :
1 kg sertéshús
1 kg savanyú káposzta ( ha nagyon savanyú kimosni )
5 dkg zsír
3 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma
1 ek liszt
só , bors
1 csomó friss kapor


Elkészítés:
A felaprított hagymát megfonnyasztottam a felhevített zsíron.
Félrehúztam , beleraktam a fele káposztát, erre a kapor felét , húst, maradék káposztát ,sót,borsot, maradék kaprot.
Ezután felöntöttem annyi vízzel ami ellepte.
A lisztet elkevertem a tejföllel.
Amikor a hús megpuhult hozzá kevertem a lisztes tejfölt.
Még egyszer felforraltam.
Ha kell utána ízesíteni.

Jó étvágyat !: - )

2012-07-01

Ètelek

Bár nem kérdezte senki,de itt vagyok :-))  Néhány újdonság amit készítettem. Recept ....... hm . Később,talán , ha valakit érdekel. Sajnos a kedvem még mindig nem sok , + még hozzájött , hogy H. fogát kihúzták stb így csak nagyon puhát ( amit nem kell rágni ) akart enni és ,hogy délutános ( ami azt jelenti 12 - re kész kell legyen az ebéd. ´Néha jó lenne valamit sütni,de amikor a konyhába állok elmegy a kedvem. Van sok szakácskönyvem, de mégsincs ötletem......... és így tovább. Tehát ami újdonság készült és nem felejtettem el lefotózni.
Ez egy gyors egyszerű kinais. Egyszerűen darálthúst pirítottam, hozzáadtam kínai zöldségkeveréket , felöntöttem egy kis vízzel, szójaszósszal, csilipaprika bele ,kínai füszerkeverékkel ízesítve puhára pároltam.
Ez az étel sülthús karalábé- répa kíséretében burgonyával. Hús a tepsibe , kockázott karalábé, karikázott répa mellé , fűszerezve ,( só , bors , szárított medvehagyma ) borral felöntve , sütőben fedő alatt megsütve.
Itt lecsó készül , most kolbász helyett rókagombával , amit saját kezűleg szedtünk. :-)) kb 2 hét és a málna is érik az erdőben.

Itt pedig a már kész rókagombás lecsó.

Ezt és......
ezt a tál cseresznyét H. szüleinek bérkertjéböl kaptuk.Az egyik tál már elfogyott a másik a fagyasztóba került. Hamarosan kapjuk a meggyet is :-)))))
Na ez az étel nem néz ki valami étvágy gerjesztőnek , de finom volt. Paradicsomos zöldbab tenger gyümölcseivel.