2011-12-07

Siegerländer Sauerkrautbrot / Savanyúkáposztás kenyér

Érdekes kenyér, a leges legfinomabb a kenyér héja volt! Mhmmmmmm!


Savanyú káposztás kenyér

Hozzávalók:
1 doboz savanyú káposzta ( 425 g  )
250 ml víz
50 ml a savanyú káposzta levéből
20 g élesztő
50 g kovász
350 g fehérkenyér liszt
150 g rozsliszt
10 g só
75 g liba vagy disznó zsír
Elkészítés:
A savanyú káposztát a levétől lecsöpögtetni, úgy hogy a leve egy tálba csöpögjön.  A  250 ml vizet elkeverni az 50 ml káposzta lével elkeverni. A káposztát apróra vágni.
Az élesztőt feloldani  a káposztás folyadékba, majd a kovászt és a káposztát hozzá keverni. Ezek után a liszteket és a sót,és a zsirt hozzákeverni. A tésztát géppel 4 percig l-es fokozaton,4 percig 2-es fokozaton gyúratni. A tésztát 30 - 40 percig letakarva keleszteni.Közben 2-3- szor átgyúrni.
Amikor a tészta megkelt, megformázzuk és még egyszer 15 percet kelesztjük. Közben a sütőt egy vizes tepsivel 250 fokra melegítjük. Amikor a sütő felmelegszik a vizes tepsit  kivesszük ,a kenyeret (középre ) berakjuk. 10 percig sütjük majd a hőfokot levesszük 210 fokra és igy sütjük további 35 percet.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Receptforrás: Bernd Armbrust Brot címü könyve

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Érdekes lehet. Sokféle kenyeret ettem, de ez eddig kimaradt.

süthetek-fözhetek írta...

Kedves Hobbychef!
Igen érdekes,és mint emlitettem az egészben a kenyér héja a legfinomab (legaláb is nekem) :-))