2010-03-10

Gaston Lenotre -Friands (Pastetenküchlein)


Az este annyi stressz volt,hogy muszáj voltam valahogy lereagálni, így 19:20-kor neki álltam süteményt gyártani.
El kell mondanom nagyon finom süti, még a barátomnak is (aki nem szereti a süteményt) ízlett.
Nagyon egyszerű sütemény!

Friands (kb 20 db )

elkészítési idő : 15 perc
sütési idő :20 - 25 perc
Hozzávalók (Tésztához ):
5 tojásfehérje (összesen 155 gramm kell,hogy legyen!!) ,30 g vaj (a formák kikenéséhez),170 g vaj (a tésztához ),250 g porcukor, 135 g daráltmandula , 55 g liszt

Elkészítés :
A mandulát, porcukrot,lisztet, tojásfehérjét összekeverni.
A vajat egy kislábasban addig forralni amíg a buborékok eltűnnek .Ekkor a vajnak mogyoró íze lesz és halvány barna színe lesz.
Amikor ez megvan hozzáadni a mandulás keverékhez és jól eldolgozni.
A formákat (itt azt írja vagy friands forma vagy mini gyümölcstorta formák kellenek hozzá. Én a dió formácskákat és a mini kosárka és madelein formákat használtam.Bár ez utóbbi nem igazán volt jó mert kicsit kifolyt belőle egy kisadag tészta.) jól kivajazni,tepsin elosztani és a tésztát elosztani benne.
A tepsit 240 fokra előmelegített sütőbe tolni. 5 perc után lejjebb venni a hőfokot 200 fokra és további 10 percig sütni.Ha lejárt a tízperc sütőt kikapcsolni , de a sütit még 5 percig bent hagyni.
Ezután rácsra borítva hűlni hagyni.

Tárolás : Egy jól záródó dobozban hűvös helyen 2 hétig eláll.
Tipp :A formák nagysága és formája nem számit. Nem szabad teljesen megtölteni a formákat,mert a tészta ,,feljön"

Nincsenek megjegyzések: