Elösször a legújabb szerzeményemet szeretném bemutatni!
Mivel az én nagyon jó darálóm elromlott ezért muszáj voltam valamit beszerezni.
Nagyon jó kis gépecske!
Ami már fehér :-) azzal lehet cukrot,mákot...darálni ami nekem a lényeg.
Van mixer rész,és jeget,kávét,húst,fűszereket is darál,egyszóval sok oldalú!
Most pedig a lényeg,ma ,,desszertnek" elkészítettem Horváth Ilona-Szakácskönyv
című könyvéből a Tejfölkifli vagy párna nevű édességet.
Ez a süti az Egyéb leveles tészták című résznél van ,igy azt hittem,olyan leveles féleség lesz,de nem.
De azért finom!!!!
Tejfölkifli vagy párna
3 csésze liszt ( 600 gramm nálam)
1 csésze vaj ( 200 gramm nálam)
1 csésze jó sürü tejföl ( 200 gramm nálam )
3 dkg élesztő ( 1 cs porélesztö nálam )
1 ek tej
csipet só
lekvár
Az élesztőt a tejben feloldottam.
A lisztből,tejfölből,vajból sóból,élesztöböl gyorsan tésztát gyúrtam.
Kinyújtottam,kerek formákat szaggattam ki belőle.
Mindegyik közepébe tettem lekvárt, félbe hajtottam és a széleit villával össze nyomkodtam.
180 fokos sütőben kb 15 percet sütöttem.
Porcukorral szórva tálaltam.
Ès a kérdésekre a válasz:
-nem , nem kellet keleszteni
-elvileg addig kell sütni amíg arany sárga színű lesz,de az enyém nem akart olyan lenni.
- nem kellet lekenni
Finom inkább omlós,mint leveles lett.
1 megjegyzés:
Ez nálam is fent van, igaz én gyors "leveles " tésztaként használom, szintén a Horváth Ilona könyvből. Tényleg nem olyan, mint az igazi leveles, de gyors és finom:) Nálam kicsit mások az arányok, ezért nem kedvelem amikor bögrés mértékegységben adják meg a hozzávalókat, nem pontos.
Megjegyzés küldése