2010-09-29

Tejfölös csirkepörkölt

Ezt a gyönyörű pipit anyukáméktól kaptuk,3 társa még a fagyasztóba pihen.


Mivel még nincs vasárnap ezért úgy döntöttem pörkölt lesz belőle. Bográcsba készítettem,de csak azért mert előtte abba sütöttem ki a tepertőt.
A frissen készült zsírból raktam a bográcsba , beleraktam felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát.Szépen megpirítottam,fűszereztem,ráraktam a húst,darabolt paradicsomot felöntöttem annyi vízzel ami éppen csak ellepte. Lassú tűzön puhára főztem ( ha kell még egy kis vizet utána önteni ) . Amikor kész volt tejfölt kevertem bele.




Ez + Az

Tegnap tepertőt sütöttem,hogy legyen finom házi zsírunk :-)

Igaz a tepertőt így nem eszi nálunk senki,de majd jó lesz pogácsába és tepertő krémnek. én szoktam beleönteni egy kis kávé tejet is,de ne kérdezzétek miért,mert én se tudom.Bár nálunk ha rántott húst csinálok a felvert tojásba tejfölt rakok. ( apukámtól láttam )
Ez pedig egy fokhagyma vágó,már volt ilyenem,de a volt férjem elvitte.

Igaz a kis ezüst tál és ez a gurigatós pucoló nem volt hozzá.






2010-09-28

Egy nagyon jó hétvége!

keverem a hurkát:-)


Azt hiszem elmondhatom,hogy nagyon jó barátom van.

Nem elég hogy szereti a gyerkőceimet, képes volt arra,hogy a hosszú hétvégéjét szüleim meglátogatására használja fel!
ez már csak a fél röfi

Úgy volt,hogy a nyáron nem tudtunk haza menni,most pedig pont úgy esett a munka vége és kezdése,hogy szerda 14 óráig dolgozott, és hétfőn kellet mennie legközelebb 22 órára.Így vasárnap közölte,hogy szóljak anyukámnak,és pakoljak szerdán össze mert megyünk haza (1200 km-re vannak innen anyukámék)Csütörtökön hajnal 1 kor indultunk,a gyerekek nem is tudták hová megyünk!




Öt szombaton vágtuk!


Csütörtök 15 órára értünk oda.Nagy volt az öröm! Pénteken ellátogattunk Poroszlóra persze vonattal a gyerekek örömére. Amíg a gyerkőcök a rokon gyerekekkel játszottak én megmutattam a barátomnak a Tiszát,a hajókikötőt,az iskolámat,ettünk puncs fagyit (itt nincs olyan) Elmentünk vásárolni egy pár hazai dolgot (túrórudi,negró,lángolt kolbász,szotyi.....)Amikor mentünk a gyerekekért,hogy indulunk vissza ők nem akartak így ott maradtak,mi meg vissza anyuékhoz. Szombaton pedig levágtuk a fent látható malackát! Lett belőle sok hús,hurka ,zsírnakvaló, kolbászt nem csináltunk.


Vasárnap pedig jöttünk vissza ,a gyerekek se örültek,meg igazán mi se .:-((


Így most már tele a fagyasztó a malac vágás eredményével,anyukámék még adtak 2 kacsát,4 csirkét is.


Ja és nem utolsó sorban a receptes könyves polcom gazdagodott: 2 szakácskönyvvel,recept újságokkal,és recept kártyákkal.


2010-09-21

Quarkkuchen - Túróssütemény

Receptforrás : Sanella - Backen ist Liebe... Das große Familienbackbuch

Hozzávalók:
100 g margarin,
200 g cukor
1 csipet só
1 csomag vanilliáscukor
4 tojás
250 g túró
300 g liszt
1 csomag sütőpor
1/8 liter tej
150 g mazsola ( én kihagytam)
én a mazsola helyett konzerv öszibarackot tettem bele.

A barackon kívül mindent össze kevertem.Ezután kikentem egy 2 literes özgerinc formát margarinnal,megszórtam zsemlemorzsával. A barackokat sorba beleraktam,és ráöntöttem a masszát lefedtem alufóliával,és 200 fokon 50 percet sütöttem,majd még fólia nélkül kb 20 percet.

De lényegében mindenkinek tüpróbát ajánlanék!





Zöldségleves füstöltoldalassal

A fagyasztó ürítés! Egy egyszerü leves!

Zöldség leves füstölt oldalassal

  • leves zöldség (répa,zeller,lauchzwiebel )(pucolva,darabolva)
  • füstölt oldalas
  • fagyasztott zöldségek ( borsó,brokkoli,champion )
  • burgonya (pucolva,kockázva )
  • fokhagyma (egészben )
  • ételízesitö

Az egészet ízesítve felraktam főzni egy fazékba. És ennyi.

A brokkolit érdemesebb akkor belerakni amikor a többi cucc már majdnem puha!


2010-09-19

Díjat kaptam!

Tegnap amikor végre géphez jutottam nagy meglepetés ért! Díjat kaptam




http://denniah.blogspot.com/-Felahtól!

Szabály

  1. 1.Meg kell köszönnöm
  2. A logót ki kell tenni a blogomra
  3. Be kell linkelnem akitől kaptam
  4. tovább kell adnom 7 embernek
  5. Be kell linkelnem őket
  6. Megjegyzést kell hagynom náluk
  7. El kell árulnom magamról 7 dolgot

Az én díjazottaim:


Andi
Zsuzsa
Gyöngyi Szamóca Molly
http://krisztakonyhja.blogspot.com/2010/09/ajandek.html És Anikó aki német blogot vezet,de magyar ételekről is ír.

A 7 dolog magamról: (Egyszer már írtam de azóta változott az életem )
  1. Szeretem a szakácskönyveket,recept újságokat, még ha nem is mindet próbálom ki.
  2. Bár jelenleg nem látható ,de szeretek új dolgokat kipróbálni.
  3. Mostanra minden fajta zöldséget szeretek.
  4. Még mindig Németországban élek egy új partnerrel akinek bármit főzhetek,és nagyobbik lányom is nyitott most már minden új ételre.
  5. Szeretnék megtanulni olyan szép kenyereket és péksüteményeket készíteni mint Limara ,de sajnos ettől még messze vagyok.
  6. Szeretnék különböző helyekre eljutni,hogy megkóstoljam az ottani konyhákban készített helységre jellemző ételeket.
  7. És LEGNAGYOBB álmom egy nagy konyha amiben sok hely,nagy étkező asztal és minden fajta-féle konyhai kütyü-mütyü megtalálható az élen egy kb 10 l kuktával (nagy a család :-)

2010-09-14

Pfannkuchenrollen ,,Alkmar"

Ez a palacsinta úgy néz ki mint a rakott hortobágyi palacsinta,de ez más. Ezt is tekercselni kell de nekem a tekercseléssel csak kakaós vagy lekváros esetben van szerencsém. :-(


Pfankuchen-rollen ,,Alkmaar"
  • 4 hagyma
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 400 g darálthús
  • 2 paradicsom
  • 125 g Kräuterfrischkäse
  • só,bors,paprikapor
  • 125 ml tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1/2 csokor Thymian
  • 1/2 csokor Salbei
  • 6-8 sós palacsinta
  • 150 g reszelt Parmesan sajt
A hagymát és fokhagymát megpucolni,felkockázni.Forró olajban üvegesre pirítani,darálthúst hozzáadni és ,,megpirítani".Paradicsomot megmosni,felkockázni és a darálthúshoz adni.2 ek Frischkäse-t hozzákeverni , fűszerezni sóval,borssal,paprikaporral.
A megmaradt Frischkäse-t a tejjel,és tojássárgájával elkeverni. Az aprított fűszereket belekeverni.A szószt egy kisebb tepsibe önteni.
A palacsintákat megtölteni a darálthús keverékkel és a szószra rakni,sajtal megszórva 175 fokon a sütőbe rakni 15 percre.
én annyit változtam,hogy a palacsintákat egymásra pakoltam,és a szószt ráöntöttem,majd megszórtam a sajttal.

2010-09-13

Eier - Gratin

Nem szeretem a spenótot lényegében,de a lecsót se szerettem! A kép nem olyan szép mint az originál képen de csak azért,mert én ,,fözösajtot ? " tettem a tojásokra

Eier- Gratin
  • 450 g Blattspinat (TK) (spenót )
  • 8 Eier (tojás )
  • 1/2 Bund Petresilie (petrezselyem )
  • 2 EL flüssige Butter (vaj )
  • 2 EL Semmelbrösel (zsemlemorzsa )
  • 50 g geriebener Parmesan
  • Salz,Pfeffer (só,bors )
  • 100 g Schlagsahne (tejszín )
  • 200 ml Gemüsebrühe (Instant )(zöldségleves lé)
  • geriebene Muskatnuss
  • 1-2 El Zitronensaft (citromlé)


Spenótot kiolvasztani,tojásokat kb 8 percig főzni,hideg vízzel lehűteni,pucolni,és megfelezni.
Petrezselymet tisztítani,apróra vágni,vajjal,zsemlemorzsával,sóval,borssal,parmesannal elkeverni és a tojásokra kenni.
Tejszínt és a brühe-t felfőzni,sót,borsot,muskatnuss-t,és a citrom levével ízesíteni.
Spenótot kinyomkodni,és egy tepsibe (ca.25 x 35 cm ) elosztani,tejszínes keveréket ráönteni,tojásokat rárakni.
200 fokos sütőbe 10 percet sütni.

2010-09-04

Brokkolis-gombás -sajtos tészta / Brokkoli-Pilz -Käse Nudeln

Még maradt ebédről gomba leves és,hogy ne menjen pocsékba kikellet valamit találni. Jó lenne egy kis zöldség.Brokkoli!




Brokkolis-gombás-sajtos tészta

A Gombaleves -t gombaízü fözösajtal ( Schmelzkäse ) besűrítettem.Főztem brokkolit,majd a besüritett gombaszószhoz adtam,melegítettem rajta. Főtt tésztával tálaltam.

2010-09-03

Erdeigomba leves / Waldpilzsuppe

Másodjára készült étel.

Erdei gomba leves
  • erdei gomba
  • 1 hagyma
  • 1 fokhagyma
  • 3 ek vaj
  • 800 ml zöldség leves alap lé
  • 3 ek étkezési keményitö
  • 100 ml tejszín
  • só,bors
  • aprított petrezselyem zöld

A gombát tisztítani,szeletelni.Hagymát pucolni,kockázni.Fokhagymát pucolni,apróra kockázni.

A vajat olvasztani és a hagymát,fokhagymát,gombát belerakni,15 percig párolni.Ezután hozzáönteni a zöldségleves lét,az egészet felforralni.

A keményitöt elkeverni 2 ek hideg vízzel,és a leveshez önteni,újra felforralni.

A tejszínt hozzáönteni,fűszerezni.

Pilzpfanne

Ez volt az első amit a saját gyüjtésü erdei gombából készült.

Pilzpfanne
  • Erdei gomba
  • fokhagyma
  • hagyma
  • szalonna
  • vaj
  • thymian,só,bors
Gombát tisztítani,szeletelni.Hagymát pucolni,kockázni.Fokhagymát pucolni,összezúzni.
Vajat olvasztani,gombát hozzáadni és az egészet addig párolni amíg a leve elnem párolgott.Ekkor hozzáadni a hagymát és a felkockázott szalonnát majd együtt ,,sütni",fűszerezni.
Elvileg burgonyát is kell hozzáadni,de én ezt kihagytam.