2010-02-23

Elsässer Flammkuchen

Már régóta kiszerettem volna próbálni,de soha nem jutottam el odáig.Aztán vasárnap vacsorára elkészítettem.


Most már gondolkozhatom hogy eddig miért nem tettem. A receptet Marion oldalán találtam,csak annyit változtattam,hogy lilahagymát raktam rá. Még a gyerekek is eltüntették,pedig ők a hagymát csak nyersen szeretik!

2010-02-20

Tejszines brokkolifözelék

Ezt a receptet a Fakanál Recepttár 200/1 számában találtam. El kell áruljam amikor először készítettem brokkolis ételt,rögtön szét is turmixoltam,mert nagyobbik lányom megjegyezte,hogy :Anya ezt a többiek ezt nem fogják megenni!Erre mi történt?Mindenki a brokkoli rózsákat kereste! :-) Azóta is nagy kedvenc a brokkoli.

Tejszínes Brokkolifözelék

Bár itt 1 liter zöldséglevest ír én 1,5 l zöldséglevesben felraktam 80 dkg fagyasztott brokkolit főni.Amikor félpuha volt a brokkoli vajból és lisztből rántást készítettem.Lassan belekevertem a brokkolis lébe,ezután beleöntöttem (ismét lassan) 200 ml tejszínt.Szórtam még bele aprított petrezselyemzöldel,borsssal,és egy kis fokhagyma sóval.Majd amikor felforrt lehúztam a tüzhelyröl.
Azt írja a recept pirított csirke mellel kínáljuk.Nálunk csak magába volt de igy is gyorsan elfogyott.
Originál adag : 1 l zöldségleves,80 dkg brokkoli,6 dkg vaj,2 púpozott ek.liszt,1 csokor petrezselyem,1,5 dl tejszín,őrölt bors,só

2010-02-15

Makkaroni - Spinat - Terrine

Receptforrás : Dr Oetker Party Rezepte című könyv

Mit ne mondjak , finom,de nekem nem úgy sikerült ahogy a könyvben kinéz.Mondjuk a spenót rész az én hibám,mert csak fél adagot csináltam és azt hittem így majd belefér a kör alakú auflauf formába.De nem így átkellet fordítanom.És mivel a végén amikor ettük össze kevertem,eldöntöttem a paradicsom szószt lehetett volna simán a darált húsos réteggel késziteni és az egészet a tésztára önteni.Na mindegy most már így készült.Leírom az originál receptet,mert aszerint készült, annyi változtatással,hogy én csak féladagot készítettem.

Makaroni - Spinat - Terrine
Terrine :5oo g makaróni tésztát kifőzni sós forró vízben,leszűrni . Megpucolni és kiskockára vágni 3 hagymát és 3 cikk fokhagymát.Ezt megfelezni és az első felet 3 ek olajban megpirítani majd hozzákeverni 600 g fagyasztott spenótot.Az egészet fedő alatt 15 perc alatt felolvasztani. Fűszerezni sóval,borssal. A spenótot egy szüröbe rakni.
A megmaradt hagymát - fokhagymát 3 ek olajban megpíritani hozzárakni 600 g darálthúst,megpíritani.Hozzákeverünk 3 ek paradicsom pürét,sózni,borsozni.
Ezután 2 Kastenform - át ( 30 x 11) sütöpapirral kibélelni ,és elkezdeni a rétegezést: tészta,reszeltsajt,darálthús,tészta,reszeltsajt,spenót,tészta,reszeltsajt,darálthús,tészta.
8 tojást , 500 ml tejszínnel, 50 ml tejjel ,sóval,borssal,reszelt Muskatnussal ízesíteni és a tésztára önteni.Sajttal megszórni, zsemlemorzsával megszórni ,vajat szeletekben rárakni. 180 foknál 45 percig sütni. Formából kivéve szeletelni , tányérra rakni.
Paradicsom szósz :2 hagyma- 2 fokhagyma cikket pucolni kicsire kockázni. 5 ek olíva olajon megpirítani. Hozzáadni 2 x 800 g pucolt paradicsomot a levével együtt (konzerv dobozban kapható nálunk ) keverés közben a paradicsomokat szétnyomkodni.Oregánóval, 1 tk cukorral ízesíteni,kicsit főzni,majd pürésiteni.Ezután hozzáadni 200 g szeletelt zöld olíva bogyót. Ha még kell utána fűszerezni. A terrine mellérakni .

2010-02-12

Kartoffelsuppe mit Hackfleischbällchen

Receptforrás : Dr Oetker Die besten Landfrauen Rezepte című könyv

Kartoffelsuppe mit Hackfleischbällchen

A húsgombóchoz össze kevertem 1 beáztatott zsömlét,1 felkockázott hagymával,1 csokor aprított petrezselyem zölddel,400 g darálthússal,1 tojással,sóval,borssal,reszelt Muskatnuss-szal.Kisgombócokat formáltam belőle és mindegyik golyót 10 percig főztem 750 ml húsleves alaplében.Majd félre raktam.

A leveshez :olajon megpirítottam 3 apró kockára vágott hagymát.Hozzáadtam 600 g felkockázott krumplit,1 ,, rúd " felkarikázott Poree-t, sóval,borssal,2 késhegynyi safranporral,1/2 tk majorannával,2 ek petrezselyemzölddel fűszereztem.Amikor a krumpli megpuhult hozzáöntöttem 100 ml tejszínt beleraktam a gombócokat és az egészet összemelegítettem.

Rindfleischtopf mit Rotwein

Receptforrás : Dr Oetker 1000 Die besten Rezepte című könyv

Rindfleischtopf mit Rotwein

700 g marhahúst össze kockáztam és egy éjszakára vörösborral meglocsolva hütöbe raktam.
Egy lábasban olajat melegítettem és a húst megpirítottam benne.Hozzákevertem 2 ek paradicsompürét, 375 ml húsleveslét.Fedő alatt addig főztem amíg kevesebb nem lett a leve.Ekkor hozzá öntöttem 200 ml száraz vörösbort a megmaradt 375 ml húsleveslét.Beleraktam felkockázva : 2 db répát,1 x 200 g Kohlrabit,150 g Knollensellerit,300 g krumplit, 1 db hagymát.fűszereztem sóval,borssal,aprított Thymiannal és 2 tk mustárral.Majd lassú tűzön készre főztem az egészet.

Putengeschnetzeltes mit Kräuterfrischkäse

Ez a recept a Dr Oetker Party Rezepte cimü könyvből van.



Putengeschnetzeltes mit Kräuterfrischkäse
1 1/2kg pulykamellet megmostam,,szárazra töröltem és kiskockákra vágtam. 2x 480 g championkonzervet leszűrtem.Pucoltam 4 hagymát és kiskockákra vágtam.Olajat forrósítottam és a húst fehéredésig pirítottam,majd hozzá adtam a hagymát és együtt pároltam fedő alatt.amikor a hús félpuha volt hozzáadtam a gombát,felöntöttem 2 dl fehérborral és 500 ml húslevessel (kockából készült )Fűszereztem sóval borssal,1 ek curryporral,és fokhagymasóval.Amikor a hús megpuhult hozzáöntöttem 500 ml tejszínt és 400 g Kräuterfrischkäse-t. Az egészet addig rotyogtattam amíg be nem sürüsödött.

2010-02-09

Russischer Hackfleischtopf

Bár nem a leggusztusosabb az étel kinézete,de az íze legalább finom.A recept újra Dr Oetker Party Rezepte cimü könyvből származik.





Zöldséges - húsos tál

Ez egy gyorsan kész kell lenni étel.

Először is sertéshúst vékony csíkokra vágtam.Volt itthon egy csomag fagyasztott zöldség keverék (répa,borsó,kukorica,gomba és gyöngyhagyma van benne )Ezt előírás szerint megpároltam. A húst grill füszerkeverékkel megszórva kis olívaolajban fedő alatt puhára pároltam. Kifőztem rizsát.
Amikor minden puha volt egy nagyobb serpenyőbe raktam és az egészet össze melegítettem.

Gemüseecken mit Käsesauce/Zöldségsarkok sajtszósszal


Ez a recept Dr Oetker Party Rezepte cimü könyvéből származik.


Én féladagot vettem mert a recept 2 tepsibe való adagról ír.
Gemüseecken mit Käsesauce (2 tepsire való)
16 ek vizet,8 ek olajat,50 dkg lisztet,2 tk cukrot,2 lapos tk sót frissen őrölt borsot,és 42 g élesztőt berakni a kenyérsütögépbe,tészta programra. (nekem kellett még hozzá egy kis plusz folyadék )
6 db tojást,felverni , elkeverni :1 tk sóval,frissen őrölt borssal,4 cikk zúzott fokhagymával,20 dkg reszelt ementáli sajttal, 2 x 150 g Créma fraichel,250 ml tejszínnel,4 ek aprított,kevert zöld fűszerrel (ezt lehet venni nálunk a fagyasztós részlegen található.) 2 ,,rúd" tisztított - felkarikázott poree-val, 2 db magházától megszabadított vékony csíkokra -vagy apróra kockázott piros kaliforniai paprikával és 2 doboz jól lecsöpögtetett kukoricával .
A megkelt élesztős tésztát felezni ,kinyújtva sütöpapíros tepsire helyezni,rákenni a krém felét, és megsütni.
Légkeverésen :nem előmelegítve 180 fokon (mehet be mind a két tepsi) kb 30 perc
Alsó - felső sütő :200 fokra elömelegitett sütőben kb 30 perc
Gáz :kb 4-es fokozat kb 30 perc.

Tanyasi galuska

Ezt a receptet jelenleg nem tudom honnan vettem,csak azt,hogy vagy egy újságban vagy egy könyvemben volt.Mihelyt megtalálom be is írom.

Ez egy egyszerű gyors étel. Lényegében Pörköltet kell készíteni darálthúsból,és belefőzni gombát és kukoricát. Majd galuskával tálalni.

Citromos - mozzarellás spagetti - Zitronen - Mozzarella Spaghetti

Hát mit mondjak nem a legszebb látvány,de az íze egy kis változtatással nagyon jó.Recept a vidék íze 2009.szeptemberi számában található.Ha nem gond az én változatom jön.

Citromos - mozzarellás spagetti

1 citromot megmostam lereszeltem a héját,össze kevertem szárított - aprított bazsalikommal ,frissen őrölt borssal,sóval.
250 g mozzarellát egy centisre kellett volna vágni én sajnos félcentisre vágtam,majd az egészet (füszerkeverék mozzarella ) egy fedeles dobozba rakva óvatosan összeráztam,félre raktam.
Kifőztem egy csomag spagettit (ami ha azt nézem sok volt 2 személyre ),majd leszűrtem és elkevertem olíva olajjal. De ahogy olvastam a receptet túl száraz lett volna a tészta ezért ráöntöttem 3 dl tejszínt,még egy kis oregánót és az egészet összeforraltam.
Egy serpenyőben felforrósítottam 4 ek olíva olajat és beleraktam a mozzarellát,hogy mindkét oldalát 1-1 percig süssem.De mivel vékonyabb volt mint kellett ezért elkezdett szépen olvadni,de szerintem így érdekesebb volt.

Régi emlék

Nagy az elmaradásom,ezért egy gyors és egyszerű legelölre. Bianca (nagyobbik lányom ) fotózta le.Nem nagy dolog,és sajnos nem igazi fehér zsúrkenyérböl készült,de az íz emlék igy is megvolt.Hogy mi lenne? A 100 legjobb gyors ételes könyv szerint: Nosztalgia szendvics.Hát igen a szülinapi zsúrok vagy partik elmaradhatatlan szendvicse.Finom fehérkenyér megvajazva,szalámi,egy - két pötty pirosarany,savanyú uborka,majd reszelt sajttal megszórva.Hmmmmm!