2013-01-31

Sült csirkemáj kínai zöldséggel

Sziasztok!       Már párszor meséltem,hogy én szeretem a májat , lehet az csirke,malac,marha .Csak sajnos ezzel a szeretettemmel egyedül vagyok a családba :-( Igy csak ritkán kerül máj a tányéromra. De most eldöntöttem,hogy márpedig én májat akarok szeretnék enni,méghozzá csirke májat. Be is szereztem 500g friss pipi májat. Na jó ,mostmár csak receptet kellett találni,de aztán felhagytam a kereséssel , mert jött egy ötlet. Tadaaam megszületett ez a máj . Ès ha akarjátok,ha nem elmesélem, hogy készítettem .
 
Sült csirkemáj Bea módra!
 
Hozzávalók :
500 g csirkemáj
szójaszósz
víz
és egy fűszer aminek itt Provenzialiche Gewürzsalz /Provenziálise füszersó a neve.  Bevallom nem vagyok benne biztos,hogy Magyarországon van ilyen , mert próbáltam rákeresni,de még német oldalon se találtam.
A tartóba belenéztem : Provenzialische füszerkeveréket,mustármagot és nagy szemű sót tartalmaz.
Remélem valakinek igy ismerős lesz a dolog.
 
 
Elkészítés:  Egy palacsinta sütőbe olajat melegítettem , bele raktam a megmosott ,leszárított májat.
Fehéredésig pirítottam.
Ráöntöttem kb 100 ml vizet, és kb 4 ek szójaszószt ,majd megszórtam a fűszer keverékkel.
ès sürün ,de óvatosan megkeverve addig pirit/pároltam ( fedő nélkül ) amíg puha nem lett.
Tudom,most sokan elszörnyülködnének , hogy májra sót!?
De én mondom nektek ,nem ártott meg neki.
Nem lett száraz ,és a fűszer és a szójaszósz miatt íze is volt neki.
Hmmmmm!
Párolt kínai zöldség keverékkel ettem.
 
Jó étvágyat !!
 

2013-01-29

Csipös babos - paradicsomos - egytál





 
Sziasztok!            A lustaságom ( írás terén ) legyőzve újra jelentkezem.  Ezt az ételt még a múlthéten csináltam, és őszintén bevallva ezt is gyorsan készítettem :-) Ezalatt azt értem,hogy nem minden lépést tartottam be ,de hát milyen is lenne egy gasztrobloger , aki lényegében szeret főzni ? Igen! vállalkozó kedvű :-)  Megígérem az ízén ez nem változtatott.  





Lássuk akkor mit is alkottam.

Csípős babos - paradicsomos - egytál



Hozzávalók:   200 g szárnyas felvágott ( kockázva )
                      200 g póré ( tisztítva , karikázva)
                         4 cikk fokhagyma ( tisztítva,apróra kockázva)
                        4 cukkini ( megmosva , karikázva )
                   750 ml zöldségleves
                   800 g konzerv fehérbab ( lecsöpögtetni a levét )
                             rozmaring, thymian,1 csili (magház eltávolítva ,csíkozva ),só,bors

 
Elkészítés ( Bea módra ) :  A fokhagymát egy kis olajon megpíritottam. Ezután a felvágotton kívül mindent beleraktam a fazékba , felöntöttem a zöldség levessel , szórtam bele fűszereket ( ez ízlés szerint mehet bele ) . Amikor minden már puha volt beleraktam a felvágottat és hagytam még kb 5 percet főni.
 
Ennyi!
Egy egyszerű , gyors étel.
 
Jó étvágyat!

2013-01-24

Zöldség saláta tonhallal

Sziasztok!      Szeretném elárulni , ha valakit érdekel,hogy ez az étel diétánál fehérje napra fogyasztható. Hogy ezt miért mondtam ?  Mert én most mint sokan diétázom :-(   Na mindegy ez az én dolgom ezért tárgyaljunk inkább erről az ételről. :-)  Nem valami nagy szám volt legalábbis nekem. Eldöntöttem az olívabogyó és én nem leszünk barátok , de a tonhal is ritka vendég lesz ilyen formában . De azért ha már elkezdtem leírom nektek a receptet.



Zöldség saláta tonhallal

                                       4 személyre: 500 g cukkini , megmosva,felkarikázva
                                                            1 piros és 1 sárga paprika,megmosva és kockázva
                                                            2 hagyma tisztítva és kockázva ( én csak 1 - et használtam )
                                                            olíva olaj ( 3 ek -t ír de szerintem az kevés )
                                                            3 ek citrom lé
                                                            só,bors
                                                            200 g tonhal ( konzerv dobozos )
                                                            100 g kimagozott olíva bogyó , szeletelve
                                                            1 csokor újhagyma tisztítva,karikázva
                                                            pár saláta levél ( én készen kapható saláta keveréket használtam )
 
Elkészítés:   A hagyma kockákat olíva olajon üvegesre pirítani, hozzá adni a cukkinit és a paprikát. Kevergetve megpárolni ( DE úgy,hogy azért még roppanós maradjon ).
Ha kész ,egy tálba rakni. Meglocsolni a citrom lével és még egy kis olíva olajjal , sózni,borsozni.
A tonhalat lecsöpögtetni és a zöldséghez ,,csipkedni".
Olíva bogyót és az újhagymát hozzáadni ,óvatosan össze keverni.
 
´Fogyaszáskor , saláta levelet egy tányérra rakni és erre jöhet a tonhalas zöldség keverék.
 
Ennyi volt. Gyors , sok ,és még ehető is :-)))))
 
Jó étvágyat!

2013-01-22

Sült Szivárványpisztráng




 
Sziasztok!                                          Egy boltban olcsón hozzájutottunk 3 db szép szivárvány pisztránghoz. Igy vasárnap elökelö ebédet csináltam belőle H.-nak és nekem :-)    Na jó nem valami nehéz és mivel H.-úgyis 14:00-ig dolgozott volt időm.









A pisztrángot egy tepsibe raktam aminek van teteje ( még fagyott volt :-( , DE jelentem nem lett tőle semmi bajunk :-)   Mellé raktam fokhagymás vajat ( tudjátok olyat amit a grillezésnél is lehet használni ) fél liter zöldséglevest öntöttem rá , és olasz füszerkeverékkel szórtam meg , ja és zitromborssal is megszórtam .Ráraktam a fedőt , be a sütőbe , és CSAK MOST kapcsoltam be a sütőt : alsó - felső sütésmódon 200 fokra. Összesen másfél órát volt így a sütőben. 45 perc után megfordítottam.
 
Finom omlós lett.
Krumplipürével, olasz zöldség keverékkel tálaltam , és 3 bors szósz is került a krumpli püré mellé.
 
Jó étvágyat!

2013-01-12

Pulykacsikok sztroganov módra

Ma is egy Stahl Judit recept került kipróbálásra, DE az én változatomban.    Az eredeti recept Csirkemell csíkok sztroganov módra  és a Gyorsan valami finomat című könyvéből  van.                                                                                






Ès akkor lássuk mit is alkottam :-)  

Pulykacsikok sztroganov módra

1 kg pulykahúst felkockáztam , sóztam ,borsoztam.
Egy tálban felforrósítottam 4 ek vajat 4 ek olajjal.
Beleraktam a húst és átpirítottam.
Hozzáadtam kb 500 g gombát ( fagyasztott volt) , kb 300 g póréhagymát ( fagyasztott ,és fel is volt karikázva.)
250 ml húsleves alaplét ráöntöttem , és lefedve puhára pároltam.

 
Amíg párolódott összekevertem : 400 ml tejfölt , 400 ml tejszínnel , 4 ek lisztel.
Bele adtam 3 ek magos dijon mustárt ,1 ek sima mustárt.
Ezután még került bele 4 db kicsire kockázott savanyú uborka is.
Amikor a hús már puha volt ( még volt leve is ) belekevertem a tejfölös keveréket , és össze forraltam
 
Hát ennyi volt csak.
Lényegében én csak csirke helyett pulykát használtam.
A magos mustár mellé még sima mustárt is raktam bel.
Az adagokat tripláztam.
 

2013-01-10

Rizstészta wokban sült,fokhagymás tenger gyümölcseivel




Rizstészta wokban sült , fokhagymás tenger gyümölcseivel
 
Tegnap H. - nak és magamnak ezt készítettem vacsorára ,a recept 2 adagra szól és Stahl Judit Gyorsan valami finomat könyvében található!  Eldöntöttem ez lesz a következő könyv amit beszerzek ha a nyáron haza jutunk , mert nagyon sok érdekes receptet láttam benne , meg az Enni jó címűben is . Mire nem jó az internet :-))  Most pedig jöjjön a recept és a végén a tapasztalat a recepttel kapcsolatban.
 
Fel raktam vizet forrni egy fazékba.
250 g rizstésztát egy tálba raktam.
Amikor a víz már forrt ,ráöntöttem a tésztára ,és lefedve állni hagytam addig amíg a tészta meg nem puhult.
Amikor a tészta puha óvatosan leöntöttem róla a vizet , és addig engedtem rá hideg vizet amíg el nem hűlt.
Kinyomkodtam belőle a vizet ,és egy tálba félre raktam.
Megpucoltam 2 cikk fokhagymát , és vékony szeletekre vágtam.
Lereszeltem 1 zöldcitrom héját és a levét egy pohárba nyomtam.
2 csilipaprikát kimagoztam és vékony csíkokra vágtam.
3 maréknyi koriander zöldet felaprítottam.

 
A wokban melegítettem 4 ek olajat
Beleraktam a fokhagymát , és pirítottam rajta egyet.
Ezután hozzáadtam 300 g fagyasztott tengergyümölcseit, hozzáöntöttem a zöldcitrom levét , majd egy kis keverés után beleszórtam a zöldcitrom reszelt héjat és a felcsíkozott csilipaprikát.
Nagy lángon 5 percet főztem , amíg a levének nagy része elpárolgott.
Ha már ép csak egy kis lé van rajta , belerakom a tésztát és jól elkavarom.
Ezután rászórtam az aprított korianderzöldet és rákanalaztam 2 ek szezámolajat.

              Jó étvágyat!

Most pedig a tapasztalatom:
- elvileg fokhagymás , de én nem igazán érzékeltem.
- ugyanugy a korianderzöld se volt valami nagy szám , lehet legközelebb száritottal próbálom meg.
- a tészta nekem ízetlen volt , legközelebb sós vízben fözöm.

Hát csak ennyi volt a gondom.

2013-01-09

Egy kalóriában gazdag vacsora :-)))

Vasárnap mdonalds-ba voltunk a gyerekekkel , de csak fagyizni,mert hát 5 személyre még a happy meal is drága :-(
A lényeg , hogy fagyizás közben tanulmányoztuk az ajánlatokat , és megláttuk a Big Tasty Bacont és eldöntöttem , hogy kipróbáljuk. Jó az enyém nem lett olyan szép , de finom és laktató ,na meg kalóriában gazdag lett. Most még a limarától származó hamburger zsömlém se lett olyan mint első alkalommal ,bár ez csak azért volt , mert közben még takarítottam , és szekrényt építettünk össze. De majd legközelebb :-))
 
Ès én még össze állítani is fordítva csináltam mint az kiderült. :-))
 
Szóval kell hozzá : ilyen sorrendben
hamburgerzsömle
sajt
kisült bacon szalonna
hamburger hús
sajt
paradicsom
saláta
hagyma
hamburger szósz
és a hamburger zsömle teteje

Èn mondom nektek , fiiiiiiiinoooooom! :-))))

2013-01-07

Tintahal töltve

Sziasztok!   Ma a tegnapi úri ebédünket szeretném bemutatni! :-))  Na jó , az úri csak vicc volt , és egy emlék szó a gyermekkoromból. Anyukám mindig azt mondta, vasárnaponként ha nem lett időben kész az étel ( 12 órára ) ,hogy :  ma úri ebédünk lesz :-)   A  fenti képen a tintahal testek láthatók ( már ha úgy nevezik otthon , itt Tintenfischtuben néven lehet venni )
 
 
Ez csak talán annyiból úri,hogy nem minden nap eszünk tintahalat.  A tányéron már töltve van a tintahal test.
Elvileg más hozzávaló kellett volna hozzá ( kömény , nem a mag hanem a növény ) De nem lehet kapni most. Most pedig jöhet a recept.
                                  Töltött tintahal

                     Hozzávalók: 4 tintahaltest megmosva , leszárítva
                                          2 csokor petrezselyem zöld
                                          300 g krémes állagú kecskesajt ( én fetasajtot használtam)
                                          1 cikk fokhagyma
                                          bors , olíva olaj
                                          250 ml zöldség leves alaplé
                                         200 ml fehérbor
                                          1 citrom
 
Elkészítés :  a sajtot egy villával összetörni , borsozni ,aprított petrezselyem zöldet bele. A citrom héját lereszelni ,a levét kinyomni és ezeket is a sajthoz adni. Jól elkeverni , majd a tintahal testekbe tölteni. A nyílást fogpiszkálóval lezárni.
Egy edényben olíva olajat melegíteni ( kb 4 -5 ek ) és a tintahaltesteket kicsit minden oldaláról elősütni. Felönteni a zöldséglevessel és a borral, borsozni a levet is és én még ebbe is szórtam petrezselyem zöldet. Fedő alatt közepes lángon 25 percet fözni.Burgonyapürével , salátával tálaltam és még meglocsoltam olvasztott füszeresvajjal.
 
Hát ennyi az én változatom , most akit érdekel leírom az original receptet.
Az eredeti szerint ,csak 125 ml zöldségleves és 125 ml fehérborral kell felönteni , de én kevésnek találtam.
A fűszeres vaj helyett , vajban píritott Pinienkernnel kell meglocsolni.
40 g vajat olvasztani és a durvára aprított Pinienkerneket megpirítani benne.
Ès ezzel kell meglocsolni a  kész tintahalakat
 
 
Jó étvágyat!!!!

2013-01-06

Káposztás - Babos - pulyka egytál

 Na jó bevallom ez nem egy nagy valami . De ha már épp hónap vége van akkor ez a recept pont jól jön. Azt hiszem már írtam nálunk a pulykamell a legolcsóbb , és végül is sok mindenre jó ( rántani , tekercsnek, gulyásnak .....)   Minden esetre most ez az egytál készült belőle.
Elvileg csipösnek kellett volna lennie ,de ahol gyerek van ott marad az után ízesítés :-)
Most pedig lássuk , hogy is készült , bár szerintem már csak ha ránézünk  , hasra ütés szerint ellehet készíteni olyan egyszerű.
 
Káposztás - babos - pulyk egytál
 
1 kg savanyú káposztát , kimostam , hogy ne legyen olyan savanyú , és apróztam rajta, hogy ne legyen olyan hosszúkás.
A konzerv babot (2 nagy dobozos volt) leszűrtem ,félreraktam.
1 kg pulykamellet , megmostam , leszárítottam , felkockáztam.
Ès kell még hozzá , 2 szár póré hagyma , de én 500 g fagyasztottat használtam ami már tisztítva és karikázva volt.
2 ek Ajvar is kell bele , de én kevesebbet raktam bele  a gyerekek miatt , kb egy fél evökanállal.
 
Először is a pulykahúst olajon lepirítottam, hozzá raktam a káposztát , pórét , babot , ajvárt , felöntöttem annyi húsleves alap lével amennyi épp ellepi. Borsot és petrezselyem zöldet is szórtam bele , és lassú tűzön készre főztem. Elvileg bekellet volna egy kicsit sűríteni , de én ezt elhagytam.  
Legközelebb  besűrítem én is egy kicsit.
 
Jó étvágyat mindenkinek és mivel ma vasárnap van  kellemes délutánt.
Mert hát a délelőtt elmegy a főzéssel .
 

2013-01-05

Szarvasgulyás

Sziasztok!
Ez az étel január elsején készült ebédre , vagyis vacsorára .Az úgy volt , hogy eleve reggel fél nyolckor jutottunk ágyba , mert az utolsó vendégünk alig akart haza menni , de ezt nem részletezem inkább ,a lényeg ,hogy H. megtanulta hallgat rám legközelebb , ha erről a vendégről van szó.
Eltértem a lényegről. Èn nyugodtan mentem az ágyba , hogy legalább 1 órácskát alszom, hisz a csomagon az áll Hirscghgulasch / Szarvasgulyás , elég ha fel melegítem ,főzök ki tésztát hozzá és a káposzta.
Persze jól ráfáztam amikor kibontottam a csomagot : óóóó....,hisz ez nyers durvára kockázott ,hús :-(.
Segítsééég.... ,már 11 óra hogy leszek én kész!? À egye fene,lesz belőle vacsora ha nem készül el, hisz úgyis van a hütöbe még hering saláta ( H.szüleitől ),és virsli is ,megcseréljük a dolgokat ,először vacsizunk,majd ebédelünk :-))




 
Szarvasgulyás
 
Először is az 1kg szarvas húst lemostam,szárítottam ,kisebbre vágtam.
Ezután szétnéztem a hütöbe mim van a gulyáshoz.
Majd  2 fej hagymát pucoltam , felkockáztam . Ezután zsírt olvasztottam és a hagymát üvegesre pirítottam. Beledobtam 2 tisztított ,és csíkozott paprikát ,és még együtt pirítottam.
Ekkor került rá paradicsom püré ,mert paradicsomom nem volt :-(
A hús jött hozzá .
Felöntöttem 2 l húsleves lével (tudom vízzel kellett volna , de én igy csináltam )
Fűszereztem , na itt bevallom nekem van egy kis üvegecském amiben már a kész vad fűszer keverék van . Nekem csak tekerni kell , mert hát ezen az üvegen olyan tető van ami ha tekerem megőrli a fűszereket.
Fűszerezés után fedőt raktam rá , és lassú tűzön szép puhára / omlósra főztem az egészet.
 
Hát ennyi ,
 
Ja és Jó étvágyat!

2013-01-04

Ponty ami kék nem ,de finom lett :-))

Sziasztok!
Első receptem az új évre , tavalyról :-) ,,jött"
Ez a szép pontyocska szilveszter ebédre került az asztalra:-)
Tudom vannak szilveszterre és újévre szokások ,de mi nem vagyunk
babonások :-)

´Biancával vártuk ,készülés közben,hogy kék legyen,de ez valahogy elmaradt :-(
De legalább finom lett , bár nekem a hozzávaló szósszal gondom volt ami csak azért történt ,mert én nem vagyok torma rajongó.
Ja és legközelebb a répát és zellert kisebbre kell vágnom,hogy mire a hal kész az is puha legyen.




Szóval épp most tudtam meg Anitól miért nem lett kék a halacska!! Szégyenlem is magam ,mert én nem tudtam,hogy a nyák fontos rajta.
De most meg tanultam , és legközelebb oda figyelek.
Köszönöm itt is a választ!!

Na de most már jöjjön a recept .
Èn dupláztam az adagot ,mert szerintem a hal nagy volt, de a áfonyás - tormás tejszínhez nem kellett volna.


                                Karpfen "Blau" mit Preiselbeer  - Meerretichsahne / Ponty " kék" áfonyás - tormás tejszínnel.

 
Tehát először is megpucoltam 5 répát ,1 fél fej zellert ,és felkockáztam.
Felraktam két liter vizet a zöldségekkel együtt ,2 babérlevéllel,8 Piment/szegfűborssal,10 bors szemmel, sóval, 2 csipet cukorral   forralni.
Amíg vártam , hogy felforrjon addig megmostam a halacskát és felmelegítettem 16 ek ecetet.
Amikor a ,,leves" már forrt beleraktam a halat ,és kanalanként az ecetet.
Majd 25 percet közepes lángon fedő alatt pároltam.
 
A mártáshoz ( ez az eredeti mennyiség ! ): 200 ml tejszínt kemény habbá verni. óvatosan belekeverni 100g áfonya kompótot ( remélem,jól írtam)  4 tk tormát és 1 csipet sót.
 
Már csak a tálalás és a fogyasztás maradt hátra.
Jó étvágyat!