2011-11-29

Radebeuler Flamkuchen

Nagyon finom vacsora étel,csak a sütési időt kell legközelebb tökéletesítenem, mert elvileg 300 fokon kellett volna 5 percet sütni.De nekem csak 250 fokig megy a sütöm.

Radebeuler Flamkuchen

Elötészta:
100 g fehérkenyér liszt
100 g víz
0,1 g élesztő
Az egészet össze keverni és 18 -20 órát szöbahömérségleten érlelni.
Fötészta:
elötészta
215 g fehérkenyérliszt
85 g víz
6 g só
Az egészet összegyúrni és 24 órát hütöben érlelni.Tésztát három részre osztani ( én az egészet kinyújtottam tepsi méretűre ( 48 x 30 - as a tepsim )
Rávaló:
aprított sonka
keményebb tejföl
aprított petrezselyem zöld
A tésztát lekenem a tejföllel,rászórom a sonkát és a petrezselyem zöldet. 250 fokon sütöttem 10 percet.
Èn még annyit változtattam, hogy lilahagyma szeletkéket tettem rá.
A recept újra Plötz blogjáról


Következö recept: Schwäbisches Kartoffelbrot

2011-11-28

Kakaós - Citromos keksz

A recept itt található.

Meggy lekvárral töltöttem

Következö recept: Radebeuler Flammkuchen

Rozsos - Magos kenyér

Az alap ötletet itt találtam . Azért alap, mert pár dolgot megváltoztattam. Nagyon finom lett, csak megint túl kelesztettem és így szét lapult. De az ízén nem rontott :-)))))

A recept ahogy én készítettem:

310 ml víz
200 g Roggen Volkornschrot ( teljes kiörlésü rozs ami durvára van őrölve )
360 g fehérkenyér liszt
14 g só
csipet cukor
50 g vaj
1 ek tejföl
1 cs száritott élesztö
napraforgó mag a tésztába + a kenyér tetejére
Elkészítés:  minden hozzávalót ( kivéve a szóráshoz való napraforgót ) a kenyér sütögépbe raktam. A gép összekeverte , kelesztette. Ezután megformáztam, 1 órát kelesztettem, vízzel lespricceltem,napraforgó maggal leszórtam.A sütőt 200 fokra melegítettem, kb 1 órát sütöttem.

2011-11-27

Kapros - Kefires kenyér

Kapros - kefires kenyér

Hozzávalók:
300 g fehérkenyérliszt
50 g teljeskiörlésü rozsliszt
150 g félfehér kenyérliszt
12 g élesztő
330 g kefir
1 hagyma (kockázva,pirítva )
1 cikk fokhagyma ( zúzva )
1/4 tk só

Elkészítés:
200 g fehérkenyér lisztből
50 g teljeskiörlésü rozslisztböl
100 g félfehér kenyérlisztböl
330 g kefírböl
4 g élesztöböl
Elötésztát keverni, 1 órát pihentetni
Ezután a többi hozzávalót is hozzákeverni,és 20 percig kevertetni ( hát én most csak kézzel jól összegyúrtam.)
Tésztát 30 percig hűvös helyen pihentetni,majd 30 percet szobahömérségleten 30 percet keleszteni.
Kerekre formázni, 1 órát keleszteni.
200 fokra előmelegített sütőben 40 - 50 percet sütni.


Recept Plötz blogjáról



Következö recept: Rozsos - Magos kenyér

Egy kis halászlé!
Vettem a bátorságot és neki álltam kovászt ( rozslisztböl ) készíteni.Ma volt a 4-ik etetés.
3 ek rozsliszt és 3 ek víz ( 40 fokos )
most innen az alap

Elsö Advent!

Minden kedves olvasómnak és látogatómnak kívánok Boldog első adventet!!!


Rainer Maria Rilke: Advent
Havat terel a szél az erdőn,
mint pehely-nyájat pásztora.
S néhány fenyő már érzi sejtőn,
miként lesz áldott-fényű fa,
és hallgatózik. Szűz utakra
feszül sok ága, tűhegye-
szelet fog- készül, nő magasba,
az egyetlen szent éj fele.

2011-11-23

Tepertözsiros kenyér

Tepertözsir = zsír amibe a tepertő van bele darálva Nálunk lehet már készen venni ( Griebenschmalz ) Bár bevallom én most nem vettem,mivel lehet csak zsírt is bele rakni. De, hogy ne legyen unalmas szórtam bele aprított újhagymaszárat ( szárított állapotban árulják nálunk a fűszer részlegen ( Schnittlauch )

Tepertözsiros kenyér
Hozzávalók:

Rozskovász :
55 g rozsliszt
45 g víz
5 g kész rozskovász

Összekeverni és 14 - 18 órát szobahömérségleten pihentetni.

Fötészta:
rozskovász
40 g rozsliszt
375 g fehérkenyérliszt
8 g élesztő
8 g só
235 g víz
30 g tepertős zsír / vagy sima zsír ( nálam sima zsír + kb. 1 maréknyi aprított - szárított újhagymaszár )



Elkészítés: A són és a zsíron( újhagymaszáron ha azt is akartok bele rakni) kívül az egészet a konyhai gépben 1 -es fokozaton kevertetjük 5 percig.Majd 2 - es fokozaton 8 percig. Ezután a zsírt és a sót (plusz a hagymaszárat) hozzáadni és további 5 percet kevertetni 2 - es fokozaton.
45 percet szobahömérségleten kelesztetni. Ezután oválisra formázni ( én hosszúkásra formáztam és olyan hosszúkás formájú sütemény formába raktam ami sütöpapirral volt kibélelve )
60 percet pihentetni, bevágni és a 250 fokra  előmelegített sütőbe tolni, hőfokot levenni 220 fokra.45- 50 percet sütni.Rácson hűteni.

Recept újra Plötz blogjáról

2011-11-22

Kivánság, kenyér sütés,.......

Nagyon tetszik a kenyér sütés,igaz a kovásszal gondba vagyok, (eddig csak készen vett kovászt használtam ) nem igazán merem kipróbálni,és folyton ( Limarától és Plötztöl ) recepteket kipróbálni.Ne értsétek félre nagyon jók a receptek, csak hát mindent kiírkálni......Ezért megkértem a mikulást és az angyalkát :)))) ,hogy nekem karácsonyra ne hozzon mást csak a 3 könyv közül 1- 2 - töt :-)
Brot
Szerintem mind a 3 érdekes
Brot backen
Ès persze véleményeket is néztem, minden megrendelőnek tetszik.
Brot für Genießer 53 Variationen

Tehát kedves mikulás és angyalka légyszíves nem elfelejtkezni rólam :-)

Buttermilchkruste / Ìróskenyér

Kenyér? Igeeen! Mondtam én,hogy legújabban örömet lelek a kenyér sütésben :-)

Ìroskenyér

Hozzávalók:
250 g fehérkenyérliszt
250 g tönkölyliszt
50 g zabpehely
50 g Weizenschrot ( nem találtam megfelelő fordítást, de valoszinüleg  gabonaörlemény )
10 g só
4-5 g szárított, vagy 12 g friss élesztő (én az utóbbit választottam )
10 g maláta ( én megint csak a c vitamin port használtam )
325 g író
55 g víz
Elkészités:
Az egész hozzávalót 1-es fokozaton 15 percet kevertetni. 1 órát keleszteni szobahömérségleten. Ezután 5 percet 1-es fokozaton kevertetni. Kézzel összegyúrni,1 órát pihentetni, kézzel összegyúrni, 45 percet pihentetni, hajtogatni, oválisra formázni. 15 percet pihentetni, bevágni, 15 percet pihentetni. Amíg pihen a sütőbe vizes tepsit rakni, és a sütőt 220 fokra melegíteni.
A kenyeret berakni a sütőbe, 35 - 40 percig sütni. Rácson kihűteni.


A recept Plötz blogjáról.

Tárkonyos csirkeleves

Főzni is szoktam azért,néha valami újat kipróbálva,nem csak kenyereket gyártok :-). Bár őszintén megmondva,főzéshez mostanában valami oknál fogva nem igazán sok kedvem van.
Ezt a receptet mrita gasztroblogján találtam.

A változtatás annyi volt,hogy én : pulyka húsból csináltam,és nagyobb adagból ( 2 napra 6 személyre ) főztem.

2011-11-17

Focaccia mit karemellisierten Zwiebelringe nach Ciril Hitz

Nálunk ez úgy van a kipróbált receptekkel,hogy ,,ítéletet" kapnak. Finom, nagyon finom, meglehet enni, legközelebb inkább ne. Hát ez a recept a nagyon finomakhoz tartozik H. szerint :-))

Focaccia mit karamellisierten Zwiebelringe

Hozzávalók:
Poolis/ Elötészta:
190 g fehérkenyér liszt
190 g víz
0,2 g élesztő

Az egészet összekeverni, és szobahömérségleten 14 - 18 órát keleszteni.
Kräuteröl:
100 ml olíva olaj
2 gerezd fokhagyma össze zúzva
1/2 tk bazsalikum, petrezselyem zöld, kapor, kakukkfű, majoránna
só, bors
Az egészet összekeverni és másnapig a hütöbe ,,érlelni.

Rávaló:
3 lilahagyma (karikázva )
15 g cukor
2 csipet só
növényi olaj

A hagymát az olajon a sóval, cukorral karamelizálni és másnapig a hütöben tárolni.

50 g Reszelt sajt ( Gouda ) a tetejére


Elkészítés:

Fötészta:
Elötészta
360 g fehérkenyér liszt
238 g víz
4 g élesztö
10 g só
Ezeket a dolgokat a robotgép dagasztó ,,villájával" 1 -es fokozaton 7 percig gyúratjuk, majd 2 - es fokozaton 5 percig gyúratjuk. Ezután egy olajozott tálba tesszük, leszórjuk lisztel. Letakarjuk és 2,5 órát kelesztjük. Közben félóránként átgyúrjuk. Amikor letelt a 2,5 óra egy olajozott tepsibe rakjuk, teszünk rá a füszerolajból, és az ujjunkkal széthúzgáljuk. 10 percet pihentetjük, ezután újra fűszer olaj rá ,széthúzgál, újra 10 percet pihentetni. Ezután a hagymát eloszt rajta,belemaszirozni a tésztába. 30 percet pihentetni. Közben a sütőt 250 fokra melegíteni. Amikor letelt a 30 perc és a sütő elérte a megfelelő hőfokot, betoljuk a Focacciát. 20 percig sütjük, ezután sajtot szórunk rá és további 10 percet sütjük.
Ennyi az egész és már csak az elfogyasztása marad.
Recept újra Plötz blogjáról

2011-11-14

Spaghetti tengergyümölcseivel

Ez a spagetti tegnap ebédre készült. Mivel épp megvagyok fázva és ezáltal gondba vagyok az  ízekkel és szagokkal, találomra ízesítettem. Tudom meg van adva a mennyiség a füszerekböl, de én általában úgy fűszerezem ahogy ízlik.Esetleg az egyikből kicsit több a másikból kicsit kevesebb. De most pont eltaláltam H. szerint. :-)

Spagetti tengergyümölcseivel

Hozzávalók: 
350 g spagetti
1 kis hagyma (pucolva,kockázva )
2 cikk fokhagyma ( pucolva, szeletelve )
700 g tengergyümölcsei ( nálam fagyasztott volt,pucolva )
3 paradicsom ( a héjától megszabadítva, kockázva )
1 csokor petrezselyem zöld ( aprítva )
1 ág kakukkfü
1 ág oregánó
10 bazsalikom levél
só,bors
1 tk cukor
5 ek olíva olaj

Elkészítés:
Spagettit kifőzni.
A hagymát,fokhagymát megpirítottam az olajon,hozzáadtam a paradicsomot, fűszereket, és a tengergyümölcseit. Az egészet addig pároltam amíg a tengeri herkentyűk megpuhultak.

Vaniliás briós - Limarától

Mivel már nem volt itthon kenyér amit a gyerkőcök hétfő reggel a suliba vigyenek, zsömlét nem akartam nekik csinálni így

Így a Limaránál látott briós mellett döntöttem.

A gyerekeknek nagyon ízlett és nekem is! Itt nem ismerik,ezt a féle péksüteményt, a nagyobbik lányom az előbb mesélte,hogy az osztály társai, is kóstolót kértek belőle.
KÖSZÖNET A Receptért!

2011-11-13

Créme - fraiche - Becherkuchen

Ezt a sütit még hétfőre készítettem kisfiam szülinapjára,a suliba . Azt mondta mindenkinek ízlett.

Créme - fraiche - Becherkuchen

Hozzávalók:

A tetejére:
 150 g Créme fraiche
125 g vaj
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
A rázós tésztához (amit én kevertem és nem ráztam )
300 g liszt
1 csomag sütőpor
150 g cukor
1 csomag reszelt citrom héj
3 tojás (m-es )
300 g Créme fraich
Megszóráshoz:
100 g tisztított szeletelt mandula (az enyém aprózott,de nem darált volt )
Díszitéshez:
50  g csokoládé
1 teáskanál olaj

Elkészítés:
A tetejére valóhoz a Créma fraicht egy kis fazékba rakni, hozzáadni a maradék hozzávalót és addig melegíteni amíg a vaj felolvad.Tüzröl levenni és félre tenni.
Ezután a tésztához való dolgokat jól kikeverni . A tésztát egy 30 x 40 -es sütöpapirral bélelt tepsibe önteni. Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tenni. 10 perc után kivenni , a tetejére valót ráönteni,szépen elteríteni a tésztán, a mandulával megszórni. Vissza rakni újra a 200 fokos sütőbe és további 15 percet sütni.
A sütit kivenni, hagyni kihűlni.
Amíg a süti hűl addig a csokit az olajjal víz gőz felett felolvasztani ,majd egy kis kanál segítségével a  kihűlt sütire ,,spriccelni "

Kedves Roza!! Itt válaszolok neked,hogy esetleg ha más is kérdezte volna igy tudja :-)

Créma fraiche a tejfölhöz hasonló,Wikipédia szerint:
tejfölMagyarországon hagyományosan a 12, 20, ritkábban 10 vagy 16 % zsírtartalmú készítmények kerülnek forgalomba, de ismertek magasabb zsírtartalmú változatai, mint például a francia eredetű crème fraîche, ami legalább 30% tejzsírt tartalmaz


Crème fraîche Classic Igy néz itt ki. (kép Dr Oetker német oldaláról)
Valószinüleg Tesco,Lidl,esetleg Sparban lehet vele találkozni.

2011-11-12

Fokhagymás - füszeres kenyér

Amikor ez a kenyér sül az egész konyhát bejárja a fűszer
 illat

Fokhagymás - Fűszeres kenyér
Hozzávalók: 

350 g fehérkenyér liszt
200 ml víz
2 ek Haferflocken ( magyarul ??)
1/2 ek cukor
1 1/2 ek olíva olaj
1 1/2 ek só,( èn csak 1 ek sót raktam bele, de még jó is,mert különben nagyon sós lett volna.Még egy  fél evökanálnyi is bőven elég )
4 cikk zúzott fokhagyma
3 ek aprított petrezselyem zöld
1 !/2 ek provencialise fűszer keverék
1 1/2 tk száritott´por élesztő
Thymian

Elkészítés:  A hozzávalókat összegyúrtam, és 1 órát kelesztettem. Ezután újra összegyúrtam, megformáztam és a kacsasütö tepsimbe raktam ( hozzá teszem a kacsa sütőt és tepsiket ha kenyeret zsömlét sütök sütöpapirral bélelem ki nem zsírral kenegetem.)  Ráraktam a tetejét és így hagytam 45 percet kelni. Kicsit bevagdostam, fokhagymás olajjal megkentem,teteje vissza rá . Ès igy raktam be a 200 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után levettem a tetejét és így sütöttem még 35 percet.
Rácsra rakva hagytam kihűlni.

DDR Zsömle

Ez a zsömle eddig az amire az egész család  kiadta másnapra a rendelést :-) Finom és ,,gyors" .

DDR Zsömle

Hozzávalók:
1 kg fehérkenyér liszt
0,65 l  víz
20 g só
25 g élesztő
10 - 20 g zsír
5 g cukor
Elkészítés :  A hozzávalókat a össze gyúrtam, hagytam 1 órát kelni, ezután az egészet újra összegyúrtam. Megint kelesztettem 1 órát. Ezután 100 g -os darabokra osztottam őket,megformáztam és hagytam a tepsin 30 percet kelni ( ebből az első 15 perc után bevágtam ) Amikor letelt a 30 perc megkentem őket vízzel, és beraktam a ,, vízgözös " 220 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig sütöttem . Rácsra szedve hagytam kihűlni.

Coniglio alle erbe - Nyúl füszerekkel ,,utánzat "

Ennek a receptnek az alapját Sophia Loren -Rezepte & Erinnerungen című könyvéből vettem. Nem lett olyan mint az övé,mert már a kezdetnél megváltozott minden.


´Hogy is készült : Vettem 4 nyuszi hátat comb helyett , ezeket egy lapos tepsibe raktam, és meglocsoltam 125 ml fehérbor ecettel és így hagytam 1 órát állni. Eddig rendben. Ezután jött a változás ,mert munka után már nem volt kedvem a bonyolult változathoz.
Tehát amíg a nyuszi pihent az ecetben addig én megpucoltam 5 répát egy kerek fej zellert, felkockáztam őket. A nyuszit elrendeztem a kacsa sütőmbe, beborítottam a zöldségekkel öntöttem rá 125 ml száraz fehérbort, 1 l zöldséglevest, 2 kis üveg kaporbogyót. Fűszernek került rá szárított - aprított petrezselyem zöld, rozmaring ágacskák, bors. Tető rá, és be a 200 fokos sütőbe. Így hagytam az egészet készre párolódni. Ezután már csak az ítéletre kellett várni, H.-tól.
ízlett neki.

Boros - Gombás rántotta

Ez egy meglepetés étel volt H.-nak vacsorára :-) És olyan egy kicsi ez- egy kicsi az bele, így mennyiséget nem tudok írni.


Először is hagymát ,,píritottam " olíva olajon, ezután gombát (na ez üveges,vegyes gomba volt) öntöttem hozzá, sóztam ,borsoztam, rozmaringot, petrezselyem zöldet ( szárított), raktam bele,majd felöntöttem félédes vörösborral ( kb 1 dl ). Addig pároltam amíg a bor elnem párolgott, ezután ráöntöttem a felvert tojásokat és össze ,,sütöttem".
Szárított petrezselyem zölddel megszórva tálaltam.

2011-11-09

Pain de Campagne - Honfleur

H. Szerint Limara fehérkenyere mellett ez a legfinomabb. :-)

Pain de Campagne - Honfleur 
Elötészta: 
90g fehérkenyér liszt
90 g teljeskiörlésü liszt
0,5 g élesztő
115 g víz
8 g méz
  Az egészet összekeverni és szoba hömérségleten 16 - 18 órát érlelni
Fötészta:
elötészta
160 g teljeskiörlésü liszt
160 g fehérkenyér liszt
230 g víz
10 g só


Elkészítés: 
Az elötésztát 5 percig a vízzel kikeverni.
A többi hozzávalót belerakva 10 percet keverni
4 órát keleszteni, közben óránként hajtogatni.
Kerekre formázni, 2,5 órát keleszteni.
Bevagdosni. 240 fokra előmelegített vízgözös sütőben 50 percet sütni.



Originál recept Plötz blogján található.

2011-11-01

DDR Tejes zsömle / DDR Milchbrötchen

Ez egy édeskés zsömle ami nagyobbik lányom szerint függővé tesz és H.-ban felidézi gyermekkort.

DDR Tejes zsömle / DDR Milchbrötchen

Hozzávalók: 
Hefestück /Èlesztös rész: 140 g liszt / Typ 405
                                      140 g tej
                                      14 g élesztő
Ezt összekeverni és 60 percig keleszteni.
Hauptteig/Fő tészta: Hefestück/élesztős rész
                              140 g liszt / Typ 405
                                  5 g só
                                  3 g maláta (én ehelyett c vitamin port használtam)
                                15 g  tej
                                14 g margarin
                                42 g cukor   


A cukor és margarin kivételével mindent a kenyér sütöm üstjébe tettem és elindítottam a tészta programot.Amikor csipogott hozzáadtam a cukrot és a megolvasztott margarint. Amikor a gép kész volt , kivettem a tésztát és 8 x 60 g-os darabokra osztottam. Ezután zsömle alakúra formázva tepsire raktam ,lekentem tejjel,30 perc kelesztés után újra kentem, tovább kelesztettem 30 percet, megint lekentem és ezután 210 fokra elömelegitett sütőben 15 -20 percet sütni (sütötöl függ ),majd rácsra szedve újra lekentem tejjel és kihűtöttem.


A receptet Plötz blogjáról hoztam

Roggenbrötchen / Rozsos zsömle

Ez egy újabb lisztes zacskós recept, kicsit laposabbak lettek ami valószínü azért történt, mert lágyabb lett a tészta, vagyis nem kellett volna az egész folyadékot bele öntenem.

Roggenbrötchen / Rozsos zsömle 

250 g Roggen Mehl Type 1150 / 250 g rozsliszt
250 g Weizen Mehl Type 550 /  250 g liszt ( itt ezt használnak a fehér kenyér félékhez)

1 Würvfel Hefe ( 42 g )  / 42 g friss élesztő)
1 TL Zucker / 1 teáskanál cukor
1 Päckchen  Roggen Natursauerteig ( 75 g ) / 75 g rozs liszt kovász )
3 El Öl / 3 ek olaj ( én olíva olajat használok  )
1 geh.TL Salz / 1 lapos teáskanál só
ca. 300 ml lauwarmes Wasser / kb. 300 ml langyos víz




 

Elkészítés: 
Liszteket  összekeverni, közepébe mélyedés csinálni, élsztöt bele morzsolni, és 100 ml vízzel, cukorral és egy kis lisztel összegyúrni. Letakarva 15 percet keleszteni meleg helyen.A többi hozzávalót hozzáadni, összegyúrni, 20 percet pihentetni, újra össze gyúrni, egyenlő részre ( én 100 g -os darabokra ) elosztani, zsömle alakúra formázni, a tetejüket vízzel lekenni ,esetleg szezámmal, vagy valami fél maggal leszórni. tepsire rakva 30 percet keleszteni. Ferdén bevágni.
Középső sínen , 230 fokra előmelegített sütőben, 20 - 25 percet sütni


Hagymáskenyér / Zwiebelbrot

Ennek a kenyérnek a receptjét egy lisztes zacskóról vettem. A kenyérnek kereknek kellett volna lennie , de nekem nincs olyan formám. De az ízén nem rontott semmit.
Hagymáskenyér /Zwiebelbrot

400 g Weizen Volkornmehl /  400 g  teljeskiörlésü búza liszt
100 g Roggen Mehl Type 1150 /  100 gRozsliszt
1 Würfel hefe (42 g  ) /  42 g  élesztő
1 Päckchen Dinkel Natursauerteig (75 g ) / 75 g tönköly liszt kovász
40 g geröstete Zwiebeln / 40 pirított hagyma
1 gehäufter TL Salz / 1 púpos teáskanál só
1 TL Zucker / 1 teáskanál cukor
ca. 270 ml lauwarme Milch oder Buttermilch ( ca 35 C)/ kb 270 ml langyos tej vagy író (kb 35 fokos)

Elkészítés:
A hozzávalóknak szoba hömérségletüeknek kell lenniük!
A liszteket összekeverni, a közepébe mélyedést csinálni, élesztőt belemorzsolni, egy kis tejjel / íróval , lisztel a szélekről elkeverni. Letakarva 15 percet meleg helyen keleszteni.
A maradék hozzávalót belerakni, összegyúrni, és még egyszer 40 percet keleszteni amíg a duplájára nő.  Ezután egy lisztezett deszkán átnyújtani, kerekre formázni Tetejét vízzel lekenni esetleg lisztel megszórni. Tepsire rakni és újra 40 percet keleszteni, keresztben bevagdosni.
230 fokra a sütőt elömelegiteni, kenyeret berakni a középső rácsra és a hőfokot 200 fokra levenni , így sütjük 45 - 50 percet. 
Én hosszúkásra formáztam.