2011-07-31

Sziasztok!


Újabb rövid jelentkezés!  Nagyobbik lányom ma lett 11 éves ezért ma itthon vagyunk.




Ahol voltunk sok helyen van  vadon termő



 málna a szeder mellett Julsennel el is mentünk

össze is gyűjtöttünk egy jó tányérkával,meg persze helyben a hasunkba:-)))


Kép eredete: hungarianbeauty.com
 Holnap pedig indulunk haza Magyarországra.Már alig tudom kivárni,mert elvileg úgy volt,hogy csak októberben megyünk ha szabadságot kap H. De meglepetésként elő szülinapi ajándékként kapom azt,hogy az augusztus 4-két szüleim körében ünnepelhetem.

2011-07-22

Berlini fasirt felfújt

Berlini fasírt felfújt

A recept a Dr Oetker 1000 recept c. könyvből származik.




Berlini fasírt felfújt



Kell hozzá 1 kg héjában főtt burgonya amit megpucolunk és felkarikázunk. Félig megsült fasírtok.

A tepsit egy kicsit kikentem beleraktam a karikázott krumplit,megsóztam,erre raktam a fasírt golyókat.

Ezután 600 g chreme frech-t kikevertem 4 tojással,sóval kis pirospaprikával,borssal,schnitlauchal (amit ollóval kicsire vágtam).Ezt a masszát a krumplis fasírtra öntöttem.Megszórtam reszelt sajttal ami elvileg gouda,de nálam ementáli.

180 fokon 30 percet sütöttem.



A sütési időn legközelebb változtatni kell,mert így még nem volt szép piros a tetején a sajt,vagy felső sütéssel rápirítani.


Schnittlauch - Azt hiszem ez az új hagyma szára

(ez a recept még régröl származik,csak nem írtam kitöl,honnan van a kép a schnittlauchról ELNÈZÈST ezért jelentve lett és azt írta a bloger,hogy ha javitok újra vissza kerül a recept.Bár én azt hittem úgyanazzal a dátummal amivel volt.)

szünet képek

gulyás gombával-cukkinivel

cukkini és fasirt lángostésztában
érdekesen nött fa

gombák

heidegarten

heidegarten 2

 Gommern-ben van egy ,,kökert"

ott találhatóak ezek a kövek

amiket  Magyarországról hoztak Gommern-be 

gomba gyüjtés erdmény

Gommern-ben található strand ahol
strandolni szoktunk,és szép tiszta.

2011-07-12

Nyaralás

                  Nyaralunk!!!!!!!!!!!!!


         Juli 12-töl  Augusztus 25-ig

    Szabadság miatt zárva!!!!!!!!!!
Aztán újra fözünk :-))

2011-07-03

Eingelegte Zucchini

Ùjjabb befőzési téma,bár ez az én szemembe nem néz ki úgy mint a képen (újságban ),íz meg még nem tudni,a lé minden esetre kicsit csipös,de nem túlzottan.
            Eingelegte Zucchini (für 4 x 250 ml üvegnyi)
1 kg cukkini
500 g hagyma
5 fokhagyma cikk
250 ml ecet
250 g cukor
1 ek curry por
1 ek paprikapor
1 ek őrölt feketebors
1 ek közepesen erős mustár

A cukkinit mosni,a végeit levágni.A hagymát pucolni,karikára vágni.A fokhagymát pucolni és összezúzni.
Az ecetet 250 ml vízzel és cukorral felforralni, az  elökészitett zöldségeket, fűszereket belerakni és kb 5-10 percet főzni.
Ezután üvegekbe tölteni és lezárni.

2011-07-02

Bodzaszörpös -sárgabarack lekvár

Először is szeretném kijelenteni,már most,hogy ez az utolsó lekvár amit készítettem (igaz eddig csak cseresznye készült 2 üvegnyi ezelőtt ),nem azért mert nehéz vagy valami,hanem mert ezt a feladatot szeretném H.anyukájának meghagyni,mert mindig nagy szeretettel készíti és küldi el gyerkőceimnek,akik közül a legkisebb a legnagyobb rajongója .
Ez a lekvár a különlegessége miatt készült és csak ez a 2 üveg lett belőle.

                 Bodzaszörpös - sárgabarack lekvár

250 g sárgabarack (már kimagozva legyen ennyi a súlya )
10 ml bodzaszörp (én 20 ml -t tettem bele )
185 g fözésnélküli zselésitöcukor

A barackot felkockáztam,és a zselésitö cukorral és a szörppel össze turmigoltam (botmixerrel ).Üvegbe töltve hüvöshelyre raktam.De már rögtön lehet enni is.

Wasser eis

Valamikor tavaly vettem ezeket a jégkrém tartókat,de még soha nem próbáltam ki. Aztán most,hogy nagy melegek voltak,úgy döntöttem kipróbálom.Az alap ötletet az egyik gasztroblogon láttam igaz ott ,,fóliába" lett bele töltve és azt hiszem calippó néven készítette a mostani VFK-ra. 
 Ilyen a jégkrém tartó kivülröl
 Belülről
 Megtöltve
A végeredmény.
Wasser eis

Meggyszörpöt felhígítottam vízzel és beraktam a fagyasztóba.
A kiszedésnél pedig káromkodtam egy sort,mert nem akart kijönni,de aztán rájöttem,kicsit meleg vízbe tartottam.

Meggy szeszon

A nagy adag cseresznye után H. szüleitől most kaptunk jó nagy adag meggyet vagyis 8 kg-t. Nagyon örültem neki annak ellenére,hogy befőttes üvegem csak 3 kicsi volt.Eddig nem érdekelt a befőzés stb.... mindig azt mondtam én még nem értem el azt az érettséget,hogy ilyet csináljak,ezért amikor volt üveg mindig H.anyukájának adtuk,hisz tőle kapjuk mindig a finom lekvárokat.
 Meggy a fazékban.
 Ez a legnagyobb fazekam .

Meggyszörp
Készítettem meggy szörpöt,de mint említettem üvegekben nem voltam gazdag (mostantól már viszont gyűjtögetem )A receptet Horváth Ilona Szakácskönyv című könyvéből használtam.
Meggy szörp
A meggyet megmossuk,és a romlott szemeket kiválogatjuk közüle.Egy épp zománcú edényben a magjával együtt összenyomjuk,másnapig állni hagyjuk.Ekkor szüröbe rakjuk,hogy a leve lecsorogjon. Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk,ráöntjük a meggylevet és 20 percig főzzük.Ha kihűlt üvegekbe töltjük,légmentesen lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsából dzsemet lehet főzni.
Én 3 kg meggyből készítettem.Ami a legnagyobb feltörést okozta az az volt,hogy ugyebár a meggyet a  maggal együtt kellett összenyomkodni, ezután lehetett kínlódni külön válogatni az egészet :-(
Készítettem még Rumosmeggyet összesen 8 db 720 ml -es üveggel lett (üvegeket H. szüleitől kaptuk és még mi is vettünk pár üveg uborkát , uborka ki egy dobozba ,üveg kimos ).Ezt H.apukája receptje szerint készítettem,mert amit ö csinált mindig nagyon finom volt.
           Rumosmeggy
A megtisztított egészséges meggy szemeket üvegekbe pakoltam (mint említettem 720 ml-be ) ,de nem szabad teljesen tele rakni,kb 2 újnyival az üveg tetejétől szabadon hagytam, minden üvegbe került 10 lapos evökanálnyi cukor ,majd felöntöttem rummal,lezártam,kicsit össze ráztam,és ha épp úgy esett még öntöttem rá rumot, mert a rumnak el kell lepnie a meggyet. Ennyi,most már csak a napi ,,mozgatás" kell amíg fel nem oldódik benne teljesen a cukor.