2010-10-28

Napraforgós keksz

Látni,hogy közeledik a tél :-( Egyre nagyobb a vágy a sütemény készítéshez.Hétfőn és kedden gofri készült,tegnap pedig valami keksz féléhez volt kedvem,így elővettem a nagy Dr Oetker : Die besten 1000 Backrezepte című könyvemet.
Napraforgós keksz

Elökészitéshez:
100 g piritatlan napraforgómag belső,70 g folyékony méz,40 g cukor,1 csomag Dr Oetker reszelt citrom héj.

A tésztához:
170 g puha vaj,100 g cukor,1 tojás,1 tojássárgája,1 csomag Dr oetker reszelt narancshéj ,200 g liszt, 1 lapos teáskanál sütőpor

Elkészítés:
A napraforgót durvára darálni,majd elkeverni a mézzel,cukorral,citrom héjjal,félre rakni.

Ezután a tészta hozzávalóit össze keverni.
Tepsit sütöpapirral kibélelni, (gömböket kellene rakni) A tésztát ráraktam,és egy másik sütöpapirral lefedtem,majd kinyújtottam.Rákentem a napraforgót,majd 180 fokon 20 percig sütöttem ezután pedig felszeleteltem.

Ízre nem tudom milyen,nekem egy se maradt. Na jó 4 gyerek mellett és H. is besegített nekik nem is csoda ,hogy lemaradok. :-)

Halfasirt

H. kollégájától kaptunk 2-szer 20 darab halacskát,lefagyasztva. Hogy milyen fajta ne kérdezzétek,egy a biztos a szálkásabb fajta.
-Mit lehet ilyenkor tenni?
-Oké legyen hal fasírt!
-Aha,de én még hal fasírtot nem is csináltam!!!
-Ah biztos finom lesz.




A legnagyobb gondom az volt,hogy a halak bár ki voltak belezve,de a pikkelyt még le kellett kaparni,de meg csináltam.
Hal fasírt

A hal gerincét eltávolítottam,majd hús darálón ledaráltam,így eltűntek a kis szálkák.
Ezután beleütöttem egy tojást, zsömle hiány miatt egy kis prézlit,majd a fűszereket :fehérbors,só,őrölt koriander,őrölt gyömbér,salbei,estragon,rosmaring,és kerbel. Még jó,hogy fel vagyok szerelkezve fűszerekkel :-) (összesen 47 fajta füszer,H.meg is jegyezte,ennyi fűszer még az éttermekbe sincs )
össze kevertem az egészet,majd bepaníroztam (prézlihez amiben paníroztam,tettem egy kis szárított,petrezselymet ),majd kisütöttem.Az én adagomat,rántott húsnak formáztam :-))

2010-10-20

Kókuszos szelet

H. szülei jöttek kávézni,így sütit készítettem. Amikor fel akartam vágni már meg is bántam,hogy ezt a sütit készítettem,de amikor 5 perc után már egy szelet se volt a tányéron akkor mégis csak elégedett voltam.

Ha azt nézem ez egy egyszerű sütemény nekem mégis sikerült úgy készítenem ,hogy csúnya legyen :-(
A legnagyobb gond az volt,hogy a krém mindig kiakart lógni a tésztából szeletelés közben. De tudom mi volt a gond, a margarin krémet túl korán kevertem a puding krémhez.

És akkor jöjjön a recept,ami Szalontay Zoltán :Házi Cukrászat című könyvéből van.

Kókusz szelet

Először is készítettem egy piskóta tésztát 8 tojásból.
A tésztát ketté vágtam,az alsó lapot meg kentem sárgabarack lekvárral.

Készítettem egy krémet : 100 g kókusz reszelék, 500 ml tej,1 vaníliapuding,1 citrom lereszelt héja. Az egészet felfőztem amíg jól besürüsödött.
A következő lépésként : 250 g margarint elkevertem 250 g porcukorral és 4 ek rummal.
Amikor a pudingkrém kihűl (amit én nem vártam meg :-( ) hozzá kavarom a margarint.És ezt a krémet rákenem a tésztára.Rá teszem a másik tésztát és az egészet bevonom csokoládéval.

2010-10-18

Hamis Irish Stew

Miért is hamis? Mert birkahús helyett marha és sertés húst raktam bele.A főzés módnál nem tudom mi az originál,mert láttam,hogy sütőben is készülhet.



Irish Stew
500 g birkahús ( mint írtam nálam marha és sertés vegyesen)(kockázva)
2 - 3 szál Porree (karikázva)
500 g fehérkáposzta (nálam kelkáposzta )(csíkokra vágva)
1 nagy fej hagyma (karikázva)
750 g krumpli (kockázva)
só,bors,köménymag,petrezselyem zöld
1/4 l húsleves
A hozzávalókat rétegezve egymásra raktam,fűszereztem és felöntöttem a húslevessel.Fedő alatt,lassú tűzön puhára főztem.

2010-10-14

Snickers tepsis sütemény



Már régen nem sütöttem,és most nagy kedvet éreztem hozzá.Igaz kekszet és valami karácsonyit akartam sütni,de végül is az essen und trinken oldalán találtam egy érdekes receptet.Én recept szerint készítettem,de legközelebb egy dolgot változtatnék rajta.


Snickers Bleckuchen

600 g lisztet elkevertem : 250 g cukorral,125 ml olajjal,250 ml szénsavas ásványvízzel,1 cs vaníliás cukorral,1 cs sütőporral,3 tojással.
Ezután az én változtatásom szerint: a tészta egyik felébe 4 ek erdnussbuttert (crunchy),a tészta másik felébe 3 ek nutellát keverni.
Egy tepsibe önteni :először a fehéret,majd a barnát.
175 fokos (légkeverés )sütőben 20 percig sütöttem.
A csoki mázat lehagytam,mert a gyerekek már nem tudtak várni. :-))

2010-10-13

Sülthús


Sertés (vagyis spanferkel ) hosszú karajból készítettem,de szerintem minden más húsból is elkészithetö,lényeg bőr legyen rajta.

A bőrt kockázva bevagdostam,megszórtam 8 füszerkeverékkel (fagyasztva lehet venni ) A résekbe füstölt szalonna csíkokat raktam. A hús mellé raktam répát paprikát,hagymát csilis olajban eltett fokhagymát.Bele öntöttem 250 ml világos sört,250 ml vizet és még került bele másfél húsleves kocka. 200 fokon a húst locsolgatva készre sütöttem.
A húst kivettem a levet zöldségekkel egyűt mixszer pohárba öntve össze turmixoltam,egy lábasba öntöttem . 200 ml tejszínt elkevertem egy kis lisztel .Az összeturmigolt léhez öntöttem az egészet felforraltam.
A húst szeleteltem ,tányérokra helyeztem,szósszal leöntöttem,krumplipürével tálaltam.

2010-10-08

Kelkáposzta fözelék



Recept itt található! Köszönet érte! Kelkáposzta fözelék

Fasirtlepány

Fasirtlepény

1 zsömle,25 dkg gomba,25 dkg darált hús,1 tojás,1 cs.finomra vágott petrezselyem,olaj,só,bors
Én még raktam bele :zúzott fokhagymát és majoránnát
A zsemlét vízbe áztatjuk.A gombát megtisztítjuk,apróra összevágjuk.A zsemlét kinyomkodjuk,összekeverjük a darált hússal,gombával,tojással sóval,borssal,petrezselyemmel,fokhagymával,majoránnával.
10 percet pihentetjük,majd a masszából lepényeket formázunk és olajon kisütjük.
Mivel vacsorára készült ezért vegyes zöldséggel tálaltam.

2010-10-07

Bunter Ofeneintopf

Sziasztok! Igen még megvagyok,főzni is szoktam,csak annyi a dolog,hogy ritkán jutok gép elé.Időközben már készült Gombás fasírt,és kelkáposzta főzelék. Igyekszem többet jelentkezni.Addig is egy recept ami bár sokáig készül mégis egyszerű.

Bunter Ofeneintopf

800 g krumpli (pucolva,kockázva )
4 répa ( pucolva,karikázva )
2 hagyma (pucolva,kockázva )
1 üveg paradicsom paprika levével együtt(csíkokra vágott )
400 g sertéshús (kockázva )
1 doboz darabos paradicsom
1 l zöldségleves (kockából is lehet )
400 g Frischkäse (nem tudom mi ez magyarul )

A Frischkäse -n kívül mindent egy sütőbe való tálba (aminek van teteje ) rakunk (én a kacsa sütő tepsimet használtam ) A sütőt légkeverésen 200 fokra állítjuk és a tálat ( fedővel lefedve )kb 2 órára a sütőbe tesszük. (nekem 1 óra 30 perc elég volt ).
Ezután kivesszük a tálat a sütöböl egy kicsit hagyjuk kihűlni,majd lassan hozzá keverjük a Frischkäse - t .
Fehérkenyérrel fogyasztjuk.

2010-10-02

Wokban sült japán tészta

Recept forrás : Tina konyha 2008/2
H. Szereti a kínait és én is főleg ha csipös,ezért úgy döntöttem meglepem.Azt hiszem ebbe az egy ételbe nem kötöttem bele ,mert nekem az a mániám,hogy mindig találok valami kivetni valót a saját készítésű ételeimbe.












  • Wokban sült japán tészta
  • - 200 g kínai tészta
  • - 1 közepes vöröshagyma
  • - 3 gerezd fokhagyma
  • - 1 - 1 piros és sárga kaliforniai paprika
  • - 1 kis kínai kel
  • - 500 g marha hús
  • - 2 - 3 ek olaj
  • - 1 - 2 tk sambal oelek
  • - 8 - 10 ek szójaszósz
  • - só,bors


A tésztát sós vízben kifőzzük. A hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk.A paprikát,húst,kínai kelt vékony csíkokra vágjuk.
A wokban felhevítjük az olajat és a húst adagonként megpirítjuk,majd kiszedjük,sózzuk,borsozzuk.
A visszamaradt zsíron megsütjük a hagymát,fokhagymát,paprikát.Hozzáadjuk a lecsöpögtetett tésztát és a kínai kelt.Sambal oelekkel és szójaszósszal ízesítjük,majd a hússal összemelegítjük