2009-06-24

Ma 12 órakor indulunk,már csak arra várunk,hogy két nagyobb haza érjen bizonyitvánnyal a zsebében.

Amíg nem jövünk mindenkinek Bye-Bye és sok sok
Puszi

Bea!

2009-06-21

Haza megyünk!

Egy kicsit Off leszek,azt hiszem így kell mondani.Szeretném elmesélni , hogy már csak hármat kell aludni és indulunk haza !És kb Augusztus elejéig nem lesz új beírás.
De ha vissza érek feltöltődve akkor jön a beszámoló.Addig is mindenkinek jó sütögetést,főzést vagy pihenést kívánok!
Azt már most elárulom,merre fogunk járni.Első utunk férjem nagymamájához vezet majd,mert ha haza jövünk mindig ott isszuk az első kávénkat.

Onnan beszaladunk anyósomhoz és egy kis vásárlásra.


Aztán szüleimhez,oda ahol felnőttem.Fele időnket ott fogjuk a gyerekekkel tölteni.Innen vonatozhatunk ,itt sétálhatunk a friss levegőn.Igaz mostanra elég elhagyatott lett,már alig laknak ott,az út se a legjobb,jó lenne ha megcsináltatná az aki tönkre teszi .


Sok emlék fűz ide,és nekem akkor is szép!




Kétútköz, Graefl-kastély

Tisza-tó partján fekvő Poroszló településhez közel a 33-as úton Poroszló előtt helyezkedik el a Graefl család az 1900-as évek elején építtette vadász kastély. A területen amely 7,3 hektáros, több kisebb lakó épület, és egy 30 m magas víztorony, növényzettel dúsan beborított környezetében található. A romantikus vadász kastély a mai napig megőrizte szecessziós jellemzőit. Díszítő festése rekonstruálható, a fa ablakbéleletek, fa ajtótokon és ajtó szárnyak jó állapotban maradtak meg a színes márvány mozaik lap burkolattal együtt. A kastély felújítás után többfajta funkciót láthat el: hotel, klinika, szépség farm, nyugdíjas otthon, cég üdülő, művész telep, stb. A Tisza-tó kellemes nyugodt környezete, a különleges madár világ, apróvad és dús növényzet biztosítja a teljes ellazulást

Tehát el is köszönök egyenlőre,és igyekszem sok finomsággal vissza térni.
SZIASZTOK!!!!!



2009-06-19

Savanyúkáposztás muffin

A recept a 100 legjobb Káposztás étel cimü könyvben szerepel.



Savanyú káposztás muffin


1 kisebb fej hagymát kevés olajon meg pároltam,hozzáadtam 200 g kicsire vágott,levét kinyomkodott savanyú káposztát és 150 g kicsire vágott főtt füstölt húst.Sóztam,borsoztam őrölt köményt raktam bele,majd így együtt pároltam.

250 g liszthez kevertem 2 tk sütőport.

2 tojást elkevertem 100 ml olajjal,és 300 ml tejföllel.

Mind három dolgot össze kevertem,majd a papírral kibélelt muffin sütő tepsibe szét osztottam. 180 fokos sütőben 20 - 25 percet kellett volna sütni,de én 35 -40 percet sütöttem.



Biancának (ö nagyobbik) nagyon ízlett (ö kezd olyan mindent meg kóstoló lenni mint én ) De én azért változtatok legközelebb.

- Ha savanyú káposztával készítem akkor csak 150 grammot teszek,mert amikor az elő írt ideig sütöttem nem volt rendesen át sülve.Ezért lett a 40 perc és a belseje mint látjátok így is kicsit nedvesebb maradt.

- Legközelebb édes káposztából (úgy hívják ami a káposztás tésztára kell ? ) csinálom,annak szerintem valahogy intenzívebb káposztás íze van.

2009-06-18

Igazi puncsfagyi Frank Júlia szerint.

Frank Júlia :nagy fagylaltos könyvében ez áll :-Igazi Puncs fagyi. Én viszont kekszes fagyinak nevezném.Bár legközelebb változtatok rajta pár dolgot ,de nekem és a lányoknak azért nagyon ízlett,de a kisfiam szerint nem volt jó.Kérdésemre azt mondta :-mert keksz van benne.





Le írom az origi receptet zárójelbe az én kis változtatásomat

Igazi Puncs fagylalt
3 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl rum (fél fiola rum aroma )
10 dkg sárgabarack lekvár
10 dkg száraz piskóta morzsa,vagy édes kalács morzsa (nálam a lejjebb látható Eirplätzchen volt kisebb darabokra törve)
1 ek citromlé (1 tk volt nálam)
2-3 ek méz (2 ek méz)
csip.só
Turmix gépbe raktam a lekvárt,mézet,rum aromát,citrom lét és össze mixeltem. Hozzá adagoltam a tejet,majd a tejszínt és habosra kevertem.Majd be a fagyi gépbe.Azt írja amikor majdnem kész a fagyi akkor hozzáadni a piskóta morzsát,és úgy fagyasztjuk készre (én amikor lejárt a 30 perc átöntöttem egy fagyasztós tálba hozzá kevertem a kekszet és még beraktam a fagyasztóba.fogyasztásig meg kevertem párszor.)
A keksz nem ázott szét benne teljesen,de puha se volt.


Franciasaláta rántott csirkemell darabokkal

Tegnapi ebédünk volt.A salátát reggel csináltam,hogy jól lehűljön.A húsi csak sima csirke mell darabkák kirántva és a salátába is nekem most a Tartár mártáson volt a lényeg .

Francia saláta

Sós vízben megfőztem egy csomag (750 g -os) Mexikói zöldség keveréket,majd leszűrtem.Amíg hűlt addig elkészítettem a Tartár mártást ami a Recepttár 1999 Januári számban leírtak szerint így szól:
Habverővel (én elektromosat használtam ):2 tojás sárgájához (először cseppenként , majd vékony sugárban ) hozzákevertem 2 dl olajat,1 ek mustárt,1 ek por cukrot (nem púpos ),2 dl tejfölt.Amikor már " vaj keménységű " lett hozzákevertem 2-3 csepp citromlét, kis sót őrölt borsot.
Amikor a zöldség kihűlt,kevertem a mártásból hozzá,és tettem a tetejére.



2009-06-17

Apfelmuswürfel

Ennek a sütinek a receptje az új Raffinierte Köstlichkeiten aus aller Welt :Gebäck c. könyvemből van. Gyors süti és annak ellenére , hogy este nem fóliáztam le még ma is puha.Bár finom íze van A gyerekek meg kóstolták,de 1 - nél több nem jött be : -anya ez nem lekváros és nem keksz megjegyzéssel.


Alma pürés kocka
150 g puha vaja
200 g barna cukor
3 tojás
300 g liszt
1 csip.só
1 1/2 teásk. Nátron
1 tk őrölt fahéj
1 kés hegynyi. őrölt szegfűszeg
1 kés hegynyi. őrölt kardamon (én ezt kihagytam)
80 g mazsola (helyette 100 g apróra vágott mandula )
200 g alma püré
porcukor ( szórni )
A vajat elkevertem a cukorral,hozzáadtam egyesével a tojásokat.Bele raktam az átszitált lisztet,sót,nátront (Nátron ),fahéjat,szegfűszeget,mandulát,apfelmusst.
Egy tepsit ( 35 X 25 ) kivajaztam,liszteztem és bele öntöttem a masszát.
Majd én még a tetejére raktam apróra vágott fehér csokit (olyat amit torta bevonásra használnak ),bár inkább a tésztába kellett volna keverni.
180 fokos sütőbe raktam 25 30 percet ír,de nálam 20 perc elég volt.
Amikor kihűlt felkockáztam,por cukorral leszórtam.

2009-06-16

Krumplis - Sonkás - Karfiolos "tál "

Krumplis - Sonkás - Karfiolos "tál"



Ezt a receptet Tündér oldalán találtam ,csak ö brokkolival készítette .A recepten csak annyi volt a változtatásom,hogy Karfiol került bele és dupla mennyiségből készült.

Krumplis - Sonkás - Karfiolos "tál "

Hozzávalók:
1 karfiol (kb 800 g ) , 800 g krumpli, 250 g főtt sonka, 2 dl tejszín, 4 - 6 evő kanál tejföl, 4 db tojás, 4-5 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, reszelt sajt. Margarin és zsemle morzsa az edényhez.
Elkészítés:
A krumplikat héjában , sós vízben megfőzzük. A rózsáira szedett karfiolt is megfőztem. A megtisztított krumplit felkarikáztam. Egy hőálló edényt ki margarinozunk és beszórunk zsemle morzsával. A megfőtt karfiol rózsákat az edény aljára rakosgatjuk, rászórjuk a kockára vágott krumplit és a felcsíkozott főtt sonkát. A tojásokat, tejfölt, a tejszínt összekeverjük, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és a rakottasra öntjük, majd reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Fasírttal és savanyú uborkával tálaltam.

2009-06-12

Provenzalisches Geschnetzeltes

Provenzalisches Geschnetzeltes
Provenzalisches Geschnetzeltes
Egy serpenyőbe raktam 4 ek olajat 500 g kockázott sertés húst egy kicsit pirítottam,majd amikor már volt egy kis leve fedőt raktam rá (hogy még több leve legyen) és kb 15 - 20 percet pároltam.Ezután fedőt levéve ,,zsírjára"pirítottam.A húst kivettem tettem még a serpenyőbe 2 tk olajat és erre raktam 1 fej felkockázott hagymát amit szépen meg pirítottam.Erre jött a szeletelt champion gomba (340 g -os amiről én leöntöttem a levét.) ezt is pirítottam egy kicsit.

Össze kevertem: 5 ek Créma fraicht,1 tk mustárral, 1 tk paradicsom püré (ami othol azaz arany fácános) 110 ml vizet (gomba lé helyett ),paprika porral ,só,bors és szárított Kräuter der Provence fűszer keveréket (kb 1 lapos evő kanálnyit)

Ezt ráöntöttem a gombára,hozzáadtam a húsit és együtt összefőztem amíg a szósznak való be nem sürüsödött.Ha kell esetleg utána fűszerezni.

Rizs helyett nokedlivel tálaltam. Finom volt igaz a két kisebb kiturkálta belőle a gombát,de amúgy ízlett nekik

A képre kattintva olvasható az originál recept!

2009-06-11

Epres desszert

A mi kertecskénkben is érik az eper.Igaz általában csak úgy natúr szoktuk megenni,de tegnap ez másképp történt.Ezt a desszertet a férjem itteni (Német )nagymamája készítette mindig.Egyszerű és nagyszerű :-))


Az epret szépen megmossuk,majd fel vagdossuk.Egy tálba rakva annyi kávé tejet öntünk rá amennyi ellepi és ha a kávé tej cukrozatlan akkor megszórjuk ízlés szerint cukorral.Megkavarjuk , majd a hütöbe rakjuk lehűlni. Egyszer kétszer átkavarjuk.
Legjobb egy egész estét bent hagyni,mert akkor jól össze érnek az ízek.

Ez egy kép az otthon található kávé tejről,de biztos van másmilyen is.A lényeg Kávé tej legyen ráírva.

Csokis - banános keksz

Csokis - banános keksz
1 érett banánt villával össze törtem.
Egy tálba beleszitáltam 250 g lisztet,1 tk sütőport, 1 ek keserű kakaó port.Majd hozzáadtam 125 g cukrot, 1 cs vanilliás cukrot,, 1 csipet sót,az összetört banánt,100 g puha vajat és össze gyúrtam.
Dió nagyságú golyókat csináltam belőle,sütőpapiros tepsiben villával laposra nyomtam.180 fokos elő melegített sütőben 12 perc alatt meg sütöttem.Porcukorral szórtam.

2009-06-10

Gombaleves ízü tészta

Tegnap egész nap fejfájás kínozott,nem volt kedvem és erőm semmihez.
Csak hát főzni muszáj valamit,meg hát reggel kivettem húsit olvadni.Igaz férjem azt mondta főz ö gulyást,de 500 g húst kevésnek tartottam hozzá.
Miután benéztem a szekrénybe láttam, hogy van 2 cs por a lejjebb látható levesből.
És akkor eldöntöttem lesz ami lesz alapon össze vegyítem a kettőt.
Az 500 g húsit kevés olajon lepirítottam,a fözölapról levéve hozzá kevertem 2 cs levesport (legközelebb hárommal csinálom ) felengedtem az elő írt víz mennyiséggel és a fözölapra vissza rakva kevergetés mellett besüritettem.
Tésztával tálaltam,bár így utólag burgonya,vagy rizs jobb lett volna hozzá.

2009-06-08

5 éves lett a legkisebbem!

Tegnap legkisebb lányom ( aki a legnagyobb ördög a 3 gyerek közül )betöltötte az 5.-ik szülinapját.Hát telik az idő,még nem rég született hajnali 4 óra 06-kor 3400 grammal és 50 cm - vel . Most pedig már egy 117 cm és 21 kg -os gyermek aki imádja a kutyát és a rohangálást és egy percig nem tud nyugton maradni.


Ez lenne ö,Júlia (nekünk Julsen) akin nem igen látni,hogy a fotó előtt sétált 4 km-t egy kastélyig , meg 4 -et vissza.
Ez a torta mára készült neki az oviba , Egy citromos süti,citrom mázzal.A sarkokon és a másik két kutyust nem én csináltam.











Ezek lábak egy könyv szerint a babapiskóta tésztájából ,de szerintem inkább csak gyermek keksz.A virágok is ebből a tésztából készültek.

2009-06-03

Citromos lepény

Ez a sütemény receptet is a Vidék Íze újságban találtam.


Csak annyi változott nálam,hogy kocka formában készült,és mivel nem volt annyi tojásfehérjém feleslegben nem készült rá habcsók felhő.


Grízgombóc Vanillia pudingal

Mostanában nem igazán főzök,sütök,mert horgászni és kirándulni járunk.Így maradnak a gyors megszokott kaják.Na meg nem utolsó sorban készülődünk Haza!Már a gyerekekkel számolom mennyit is kell még aludni (23 vagy vagy24 -et)az indulásig.Tervezgetem mit is vigyek,mit hozzak,mi mindent fogok othol enni.Első helyen a kürtös kalács van ami mellett eddig mindig csak elmentem.Aztán könyvet venni,remélem lesz még Eszter könyvéből,és reménykedem lesz még egyszer akcióban a mindenki által dicsért Szakácsok könyve.Meg finom krémes,lángos és még sorolhatnám.


Ezt a receptet a Vídék Ìze című újságban találtam.A recepten amire ha lejjebb rá kattintotok a képre láthatjátok annyit változtattam,hogy nem került bele barack. És a pudingot a csomagoláson leírtak szerint készítettem el nem a receptben leírtak szerint.