2009-03-26

Sült özcomb

Ezzel a recepttel kicsit elmaradtam,pedig vasárnap volt ez a vacsora.A recept a Dr Oetker Die 1000 besten rezepte c.könyvből származik.



Csak Rehkuele néven szerepel a könyvben
1 1/2 kg Őzcomb kell hozzá.Amit megmostam és a hártyákat eltávolítottam ,majd a combot kicsit meg szurkáltam.Ezután össze kevertem 6 ek olajat 2 tk szárított majoránnával, 2 tk szárított rozmaringgal és 2 tk Thymiánnal (mindegyik apróra volt vágva) és ezzel a keverékkel jól bekentem a combot.Egy fedeles tálba raktam éjszakára.
200 g zsirszalonnát felszeleteltem a felét a tepsi aljára raktam,erre a combot amit sóztam borsoztam és a maradék szalonnát a combra raktam.
Beraktam a 200 fokos sütőbe,amikor a szalonna szépen megsült hozzá öntöttem 150 ml zöldség levest.Ezzel locsolgatva sütöttem 90 percet.(ha a lé elfogyna a sült alól pótoljuk a zöldség levessel)
Amíg a hús sült meg pucoltam 1 hagymát, 100 g répát,150 g újhagymát (Lauch),kis kockára vágtam az egészet.90 perc leteltével hozzá raktam a combhoz,és még 60 percet sütöttem.
Amikor megsült,ki vettem a sütöböl és hagytam 10 percet pihenni.10 perc után kiszedtem a tepsiből a húst és a szalonna darabokat.
A zöldséges zaftot átraktam egy fazékba és 125 ml vörösbort ,még 250 ml zöldség levest hozzáadva felfőztem,majd az egészet össze turmixoltam,hozzáadtam 100 ml tejszínt és újra felfőztem.3 ek vizet elkevertem 20 g lisztel és a zafthoz kevertem(keverni kell nehogy csomós legyen ).5 percig főztem,majd hozzá kevertem 3 ek Preiselbeert.(vörös áfonya )


Az egészet sós vízben főtt burgonyával tálaltam.

2009-03-24

Rántott velö

Ezt az ételt is nagyon szeretjük,egyszerü és majdnem gyors.


Rántott velö

A velöket szépen megszoktam mosni,hogy ne maradjon rajta csont szilánk.Ezután egy fazékba rakom amibe már hideg vízet engedtem,a vízet sóval borssal,vagy épp vegetával ízesitem.
Ezután addig hagyom a tüzhelyen amig az egész fel nem forr.Le szüröm majd ha kihült panirozom és kisütöm.
Rizibizivel tálalom,mellé pedig tartár mártást teszek.
A gyors mártásom: 1 nagy tubus majonézt kikevertem 4 dl tejföllel és 1 ek mustárral.Fogyasztásig a hütöbe teszem.

2009-03-22

Hagymásbab

Ez is az egyik kedvencek közé tartozik nálunk.



Igaz szerintem mindenki ismeri ezt az ételt,de most én is le írnám.
Hagymás bab
Körülbelül 150 g zsírt kiolvasztottam,5 hagymát meg pucoltam és fel kockáztam.A hagymát a zsíron üvegesre pároltam ráöntöttem 2 x 500 g konzerv babot a levével együtt,só bors bele és addig főztem amíg a bab meg nem puhult.
Igazából Kidney babból sokkal finomabb és általában kerül bele karikára vágott füstölt kolbász is.

2009-03-17

Túrós-meggyes-mandulás süti

Lassan áttérek csak sütis blognak :-)) Annyi sütemény recept van,de étel kevés.Pedig főzök!
Finom süti anyósom is dicsérte,meg a gyerkőcök,Fotózásra alig tudtam ezt az egyet megmenteni úgy el tüntették.

Ezt a süteményt elkészítettem már egy szer,csak akkor Kuglófnak és csoki darabokkal.
http://finomlesz.blogspot.com/2009/02/turos-kuglof.html

A tészta tehát ugyan az,csak most tepsibe sütöttem.(bár a tésztát szétteríteni elég nehézkes volt.)Ezután kiraktam meggyel,megszórtam mandula lapocskákkal és erre jött még a barna cukor.
Majd irány a sütő 180 fokon kb 30 percre.

2009-03-14

Pozsonyi kocka

Még vagyok,főzök is azért,de csak a mindennapos dolgokat.Nem tudom,hogy az idő az oka vagy valami más,de mostanában se újat főzni,sütni,kipróbálni nincs kedvem.De még a megszokotthoz se mindig.Az írásról meg ne is beszéljünk,ez a tészta is tegnap előtt készült.


Recept forrás:Hargitai György - Házi tészták & Sütemények c.könyve

Igazából Peti pozsonyi kockája a neve

400 g nagy kocka tésztát kifőztem, majd lecsepegtetve egy tálba raktam.8 dkg vajat kicsit megolvasztottam és simára kevertem, hozzáadtam 4 tojássárgáját és 6 ek cukrot,ezeket jól össze kevertem.Félre raktam.

A tésztát össze kevertem 2 dl tejföllel,és 1 citrom reszelt héjával, 2 cs vaniliás cukorral.Majd ezt össze kevertem az elözö masszával.

A 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem,és óvatosan össze kevertem a tésztás masszával.

Egy 25 x 20-as tepsit kivajaztam,zsemle morzsáztam.A tészta egyharmadát belesimítottam,majd megszórtam 5 ek porcukros - darált mákkal ,erre megint tészta jött,amit megkentem házi sárgabarack lekvárral.Erre ráterítettem a maradék tésztát és 190 fokos sütőben 35 percet sütöttem.

Hozzá füzendöm: a mák részhez lehet mazsolát is keverni csak mi nem szeretjük.A másik dolog amin elgondolkodtam az az volt,hogy 1 óra hosszát kéne sütni lefedés nélkül ,de az enyémnek már 35 perc után jól megpirult a teteje és a belseje is jó volt.A képen meg 1 órás sütés után is csak arany sárga volt a teteje.

2009-03-08

Egy elrontott,de finom süti

Az úgy volt,hogy mára beterveztem Alíz Pöstyéni túrós süteményét
http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=29700069

De minden másképp alakult.Már a recept elején. Az origit meg tudjátok nézni nála ez pedig az én változatom.

Túrós süti ahogy én csináltam

4 tojást ketté választottam. A fehérjét kemény habbá vertem,a sárgáját elkevertem 4 ek cukorral majd 4 ek lisztel és óvatosan hozzá kevertem a fehérjét.Ezt a masszát beleöntöttem egy sütöpapiros tepsibe.
Majd mivel nem volt kedvem ezért 4 tojást elkevertem 300 g túróval 1 mokkáskanál citrom héjjal és 4 ek cukorral.Ezt az egészet óvatosan az elözö masszára öntöttem,és kanállal elsimítottam.

De én nagyon szerettem volna a lekvárt is rá.Ezért darált mandulával rács mintákat csináltam a tésztára,erre mandula csíkokra szórtam barna cukrot.A rácsok közé kiskanálnyi lekvárt raktam.Majd az egészet megszórtam lap mandulával ezt pedig kristály cukorral (de nem vastagon). Majd 180 fokos sütőben nem tudom meddig sütöttem. De szerintem olyan 30 perc.

És bár nem lett magas süti,de helyette finom.A gyerekek 3 szeletet megettek egymás után.

Sajtal-sonkával-virslivel töltött kifli.

Tegnap uzsonnára készítettem ezt a kiflit.A tésztája a már itt leírt : http://finomlesz.blogspot.com/2008/11/kifli.html Hotdog kiflié.


Amikor a tészta meg kelt kinyújtottam,nem túl szabályosan elvagdostam és az egyik felét mustárral a másikat kecsappal kentem.
Ezután szép sorba ráraktam a sonkát,sajtot,virslit.

Majd nem túl szépre felcsavartam,lekentem tojássárgával és még leszórtam reszelt sajttal. 220 fokon 20 percet sütöttem.


Ez pedig már a végeredmény.Milyen lett? Hát az én véleményem: Szó se róla finom,de 2 -tő után azt mondtam elég,mert így annyira laktató . A tészta,rajta a sajttal nagyon jó,ezért elárulom vacsorára kicsit át szabtam a magam részét. Ketté vágtam,kiszedtem belőle a tölteléket raktam rá helyette friss sonkát,karikázott paradicsomot.
Rá jöttem azt mondhatnánk a töltött változatra : nehéz étel ,míg a vacsorai könnyű,nem terheli annyira a gyomrot.




2009-03-05

Közlemény

Szeretném közölni: hogy a képek amik nem láthatóak (szerencsémre nem ételképek) azokat én tudatlanságból kitöröltem a Piccassa web képeim közül .Amikor ide benéztem láttam csak,hogy azok a képek hiányoznak az oldalamról.Kerestem,hogy hátha vissza lehet állítani,de nem volt.Azért igyekszem vissza pótolni azokat.


2009-03-04

BARÁTSÁG TÜNDÉREK, TÜNDÉRI BARÁTOK

Ma reggel meglepődtem,de nagyon örülök,hogy így ismeretlenül is de kitüntet Belly a barátságával.Még soha nem kaptam semmilyen díjat ezért Nagyon Köszönöm!!!!









"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz nyolc embert."



Nehéz a döntés,hogy kinek is adjam ,hisz annyi oldal van amit szeretek,akikhez nap mint nap
betérek.De mégis elsösoron küldeném Bellynek,aki ezzel a dijal meg ajándékozott.

http://mollykonyhaja.blogspot.com/

http://azila.gportal.hu/

http://www.receptvilag.gportal.hu/gindex.php?pg=26019386

http://andi1976.gportal.hu/

http://nemisbeka.hu/archives/2009/02/

http://gesztenye.blogol.hu/

http://macikonyha.blogspot.com/

http://lakoma.gportal.hu/

És ha lehetne szívesen elküldeném Marcsinak aki első rendszeres olvasónak jelölte magát nálam! És persze azoknak akik olvassák az oldalamat.

Köszönöm!!!!

2009-03-03

Meggyes lepény

Ez a recept Horváth Ilona Szakácskönyv c. könyvéből származik.

Meggyes Lepény
200 g vajat kikevertem 150 g cukorral ezután hozzá kevertem 4 tojás sárgáját. Belekavartam 200 g lisztet és a felvert 4 tojás fehérjét. Majd az egészet beleöntöttem egy sütöpapirral bélelt tepsibe és meg pakoltam a levétől lecsöpögtetett meggy befőttel.180 fokon meg sütöttem.
Érdekesnek tartom,hogy nem kell bele sütőpor.