2009-01-29

Joghurtos-Mákos sütemény

Nem,nincs megégve a sütemény,csak mákos és sötét a kép.Remélem elfogadható a mentségem :-)
Megkell mondjam Joghurtos-Mákos sütemény a neve,de mikor megkostóltam rájöttem ez csak olyan mint egy bögrés mákos.Ès egy dolog amin ha legközelebb megsütöm:Meggyet 100%-ig rakok bel!!!!Bár a dió feldobta,de meggyel biztos sokkal jobb.De azért jöjjön a recept,mert amúgy nem rossz.


Joghurtos-mákos sütemény

200 g darált mákot elkevertem 3 tojással,200 g cukorral200 g lisztel,300 g natur joghurtal,100 ml olajjal,1 cs sütöporral és 1 cs vanilliás cukorral.

Sütöpapiros tepsibe öntöttem a masszát,eggyik felét megszórtam reszelt csokival a másikat pedig darabos dióval.

Ezután 190 fokos sütöben 35 percig sütöttem.

Maissuppe mit Hackfleisch und Tomaten

Kukorica,darálthús,paradicsom=Leves


Kukoricás-darálthúsos-paradicsomos leves


1 hagymát megpucoltam apróra kockáztam,majd 1 ek.olajon megpirítottam.Ezután hozzá adtam 200 g darált húst és 10 percet együtt pirítottam.(a kis össze állt darabkákat villával szét nyomkodtam.)
Rászórtam 1 ek.lisztet és 1 percig még ezt is pirítottam.Ezután levettem a tüzröl és hozzá kevertem 370 g fűszerekkel ízesített paradicsom pürét (dobozos volt),600 ml húsleves lét(Kockából csináltam),1 ek paradicsom pürét.kis piros paprika port,Cayenborsot,1 csipet cukrot,kis petrezselyem zöldet,és 1 dobozos kukoricát (lecsöpögtettem előtte)
Ezt az egészet 15 percig főztem.
Esetleg még egyszer utána lehet ízesíteni sóval borssal.

2009-01-27

Nekem: Sült tejbegríz

Ez igazából egy süti ként szerepel,de szerintem hús mentes másodiknak is jó.
És lényegében büszke kellene bele,de nekem az nem volt ithol.
Ezért Grízes-Büszkés-Szeletröl át is kereszteltem.


Grízes-Lekváros-Szelet

1 l tejet felforraltam,bele raktam 200 g grízt,újra felfőztem,majd félre húztam.
Egy másik tálban kikevertem200 g puha vajat,200 g cukorral,1 cs vaniliás cukorral,1 cs Dr Oetker reszelt citrom héjjal,csipet sóval .Majd hozzáadtam 5 tojássárgáját és 1 cs vaníliás puding port.
Ezt a masszát hozzá kevertem a még meleg tejbegrízhez.Felvertem az 5 tojásfehérjét és ezt is hozzá kevertem.
Egy 30x40-es tepsibe öntöttem a masszát és foltokban raktam rá darabos meggy lekvárt.
A sütőt felmelegítettem 180 fokra és a masszát beraktam 30 percre.
Közben 1 tojást felvertem 2 ek kávé tejjel,majd amikor letelt a 30 perc kivettem a gríz szeletet és lekentem ezzel a keverékkel.
Vissza tettem még 10 percre.Ezután amikor a 10 perc is lejárt kikapcsoltam a sütőt és kicsit kinyitottam az ajtaját így hagytam még bent 10 percig.

2009-01-26

Paradicsomos húsgombóc

Paradicsomos húsgombóc


Ùgyanúgy készítettem mint a töltött paprikát csak épp paprika nélkül,mert azt nem szeretjük.Ja és most nem krumpli volt benne hanem még rizsa.

2009-01-23

Gyorsan valamit......

Néha az ember enne valami finomat,de sütni nincs kedve,de a sima csoki se teszi meg.Most én is így voltam.
Nézelődés közben ráakadtam erre a receptre: http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=26625473

De egy kicsit változtattam rajta.

Diós masszával töltött keksz




20 dkg darált diót összekeverünk 3 evő kanál cukorral, 1 evő kanál sima kakóporral és 1 egész tojással.
Egy kisseb üveg tálba tettem fóliát erre rákentem a masszát,szép egyenletesre.Erre jött a keksz,majd az egészet ráfordítottam egy deszkára úgy hogy a keksz legyen alul.Most erre a felére is raktam kekszet.Aztán felkockáztam és már lehet is enni.




2009-01-22

Kakaós -meggyes kalács

Ez a sütemény a Húsvéti tejes kalács tésztájából készült.





Kakaós-meggyes kalács

Tészta:

700 ml tejet,1 kockacukror,1 tojást,140 g olvasztott vajat,1 kg lisztet,30 g élesztőt,100 g porcukrot és 1 csipet sót beraktam tészta programra a kenyér sütőbe.

Elkészités:

Amikor kész volt mindennel,lisztezett deszkán kinyújtottam.Olvasztottam vajat ezzel megkentem a tésztát ,szórtam rá kakaót (édesitettet) ,meggyet, felcsavartam,majd 200 fokos sütőben megsütöttem.

Vigyázni kell ne legyen leve a meggynek,mert akkor mint nálam (még meg volt fagyva mikor bele raktam) ezért ahova több meggy került kicsit elázottnak tűnt a tészta amúgy finom volt.

Cancha Mexicana

Leves vagy nem leves ez itt a kérdés...

Igazából az Eintöpfe részlegből választottam,de nekem ez inkább leves ,de viszont az íze még a gyerekeket is meggyőzte egy tányér erejéig.







(recept forrás:Dr Oetker 1000 Die besten Rezepte)


Cancha Mexicana (Mexikanischer Bohnen-Geflügel-Topf)


-2 sárga paprika(2x 150 g)

-5 csirke mell(5 x 150 g)(nálam 750 g kockázott sertés comb lett)

-4 ek olaj

-2 l csirke alaplé (én leves kockából csináltam és nem csirke leves kocka hanem sima hús leves)

-1 doboz grüne Bohnenkerne(Flageolets,250 g lecsöpögtetve)(nekem csak fehér bab volt ezért az került bele)

1 doboz Kidneybohne(barnaszinü,250 g lecsöpögtetve)

1 doboz kukorica (250 g lecsöpögtetve)

só,bors

- 4 ek édes csili szósz (nálam sima csili szósz)


A paprikát kicsumázni,ereitől,magjától meg tisztítani,majd fel kockázni.A húst meg mosni,szárazra törölni,majd ezt is felkockázni.Az olajat egy fazékba fel melegíteni és a húst elő pirítani benne.Mellé rakni a paprikát és ezt is megpirítani egy kicsit.Felönteni a lével és lefedve 35 percig lassú tűzön főzni.Hozzá adni a kukoricát, babokat ,kis borsot (sót nem igényelt),csili szószt és még és addig főztem amíg a benne lévők meg nem puhultak.



2009-01-21

Jutalom sütemény

Kokos-Kastenkuchen


(receptforrás:Dr Oetker 1000 Die besten Backrezepte)
Hozzávalók:
-100 g liszt
-100 g étkezési keményitö (nálam csak 50 g keményitö és 50 g griz került bele)
-3 lapos teáskanál sütöpor
-200 g porcukor
-2 csomag vaniliás cukor
-4 tojás
-200 ml olaj
-200 ml tejszin (nálam 200 ml kókusztej lett,mert nem volt tejszin ithol)
-100 g kókusz reszelék

A hozzávalólat jól kikevertem.A ,,kasten" formát(25x11 cm-es) ki vajaztam és kókuszreszelékkel kiszórtam.Beleöntöttem a tésztát és 180 fokon addig sütöttem amig a tészta nem ragadt a türe(kb 55 perc)



Kastenform (Magyarul nemtudom ,hogy hívják)

Ebéd

Jelenleg gyerköceimmel vagyok ithol egyedül akik nem ennének mást csak Spagettit,Palacsintát,Tejbegrizt,és egykis süteményt.Èn pedig valószinü valami virús áldozata lettem,mert folyton fáj a gyomrom és forog a gyomrom.



De azért rábeszéltem öket,hogy csináljunk egy kis hurkát (ami saját készitésü),sült kolbásszal és vegyes zöldséggel párolt rizst mellé.Megették!Ezért cserébe sütöttem egy kis sütit nekik (a recept és kép jön rólla kicsit késöbb)
Ès még én is tudtam enni belölle egy kicsit.

2009-01-17

Ùjra káposzta

Igazából Káposzta krém levest akartam csinálni,de a vág eredmény nem igazán nyerte el a tetszésem ezért változtattam egy kicsit.



Igy kezdödött az egész:

Savanyúkáposzta krémleves

Hozzávalók: 4 evőkanál olaj1 fej vöröshagyma25 dkg savanyú káposztasó, bors, babérlevél, borsikafű5 dl húsleves alaplétejföl
Elkészítés: 4 dkg olajon pároljunk meg egy finomra vágott vöröshagymát. Adjunk hozzá 25 dkg savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, borsikafűvel. Öntsük fel kb. fél liter alaplével, majd forrás után botmixerrel turmixoljuk. Dúsíthatjuk tejföllel.

Igy folytatodott:
Miután össze turmixoltam,bele raktam a tejfölt,szin miatt egy kis piros paprika port,raktam még bele káposztát,és apróra vágott füstölt sonkát (bár füstölt kolbász biztos jobb lett volna)
Az egészet mégegyszer jól felforraltam.´
Vigyázni kell a káposzta ne legyen túl savanyú.

2009-01-16

Finom Meggyes süti

Meggyes sütemény

Nem tudom az igazi nevét.Ez egy meggyes süti mézes kalács ízzel,de méz nélkül.A receptet az egyik ismerösünktöl kaptam.




A recept!
Èrdekes Meggyes süti
300 g cukrot elmorzsolunk300 g lisztel és 150 g zsirral (én vajjal csináltam).Ezután belerakunk 8 ek.lekvárt (nálam sárgabarack lekvár volt)14 ek vízet,2 tk fahéjjat,2 tk szódabikarbónárt,4 tojást,1 cs vaniliás cukrot és 1 citrom reszelt héját.Ezeket jól kikavarjuk és a masszát egy sütöpapirral kibélelt tepsibe öntjük.Meggyet rakunk bele és 200 fokos sütöben megsütjük (nekem már 20 perc után jó volt,de ezt inkább mindenki tapasztalja ki,mert minden sütö más.

Változatok:Azt mondták lehet más gyümölcsel is vagy épp darabolt:dió,mogyoró,mandulával stb...is






Ajánlom kipróbálásra,mert tényleg nagyon finom!

Ès ezuton köszönöm Bettinek a receptet,mert tényleg gyors és finom süti,még a kisfiam is megette,pedig nem szereti sütve a gyümölcsöket.

2009-01-07

Körtés tejberizs torta

Lényegében Őszibarackos rizs gombócot akartam csinálni,de első akadály az volt,hogy nem volt ithol csak körte befött.A második probléma az lett amikor belekevertem a tojást és a többit,hogy olyan higas lett,hogy abból nem igen lett volna gombóc ezért ez lett belőle.


Körtés rizs torta

15 dkg rizst feltettem 2 dl hideg vízben.Addig főztem amíg magába nem szívta a vizet ekkor rá öntöttem5 dl tejet 1 cs vaníliás cukrot és 2 dkg vajat.Ezt is addig főztem amíg felnem szívta a tejet.Lefedve hagytam kihűlni.
Lecsöpögtetem a befőttet és felkockázom.
4 tojássárgáját kikevertem 10 dkg cukorral,a fehérjét keményre felvertem.A kihűlt tejberizsbe kevertem a cukros sárgáját,majd a felvert tojáshabot.Itt volt az a mondat,hogy nedves kézzel gombócot formázunk a gyümölcs köré,majd bepanírozzuk,olajba kisütjük,lecsöpögtetjük még forrón megszórjuk fahéjas porcukorral.De mivel nekem valamiért híg lett ezért egy torta formát kivajaztam,megszórtam darált mákkal,majd bele öntöttem a masszát.Rá a kockázott befőttet,majd barna cukorral megszórtam.
180 fokos sütőben kb 30 percig sütöttem,fahéjas cukorral tálaltam.

2009-01-05

Szalon cukros kiváncsiság.


A hétvégén vendégünk érkezett.És a finom túrórudi,ropi és háztartási keksz mellé hozott egy kis finomságot.Igaz karácsony elmúlt,de igen szalon cukrot hozott.Csak egyetlen gond volt vele,egy nejlon zacskóba hozta és nem tudta megmondani milyen ízesitésü.Kíváncsi vagyok valaki megtudja-e mondani mi a neve.




Ez a csomagoló papírja amin ez áll:STUMMER Èdesség ANNO:1868

Ilyen aranyos kis kocka az alakja a bevonat:félédes csoki

Ez pedig már itt a lényeg a belseje!Alul lágy sport szelet ízű csokoládé,felette egy lágyan olvadó fehér krém aminek az íze kicsit marschmelow,de mégsem.
Nagyon finom az egész!Ki ismeri?

És másik kérdésem:Tényleg nem gyártanak már Detki Háztartási kekszet othol és miért?





Rakott palacsinta

Amikor gyerek voltam és anyukám palacsintát csinált mindig kértem,hogy nekem ne tekerje össze.Amikor készlett szétnéztem mi van othol és össze állítottam az én kis tortámat.Ma már nem igazán csinálok ilyet,mert gyerkőceim gyorsan eltüntetik a kész palacsintákat. De ma meg akartam nekik mutatni,hogy én milyen palacsintát szoktam enni ezért többet csináltam.

Palacsinta össze rakva
Palacsinta szeletben

Rakott palacsinta.
Hozzávalónak: kisült palacsinta,töltelék aminek csak a fantázia szab határt.Nálam jelenleg szilvalekvár és mák volt.
Egy palacsintát tálra raktam megkentem lekvárral,erre darált mák következő palacsinta,majd így ismételtem.Az utolsó lapot nem kentem le hanem megszórtam cukrozott kakaóval.
Tálalás:Felszeleteltem még egy kis mák a tetejére és erre nyomtam egy kis fehér csoki szószt (ez a fagyira nyomható Eis fix névre hallgat.)

2009-01-03

Tiroli Kocka

Újabban ha nem káposztásat akkor túrósat ennék,vagy épp fordítva.Most épp túrósra fájt a fogam.


(recept forrás:A 100 Legjobb túrós étel könyv)
Hozzávalók:

40 dkg kocka tészta vagy csusza tészta
50 dkg túró
5 dkg mazsola
4 tojás
5 dl tej,
1 dl tejföl
10 dkg cukor
3 dkg zsemlemorzsa
1 cs vaníliás cukor
4 dkg vaj
A tésztát kifőzzük vízzel higitott enyhén sós tejben és leszűrjük.
A túrót át paszirozzuk majd elkeverjük a tojássárgával,tejföllel,mazsolával,cukorral.
Hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjéket.Á tésztát beleforgatjuk.Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal,megszórjuk zsemle morzsával,majd bele öntjük a tésztát.A maradék vajat rámorzsázuk majd forró sütőben pirosra sütjük.
Melegen megszórjuk vaníliás cukorral és tálaljuk.

2009-01-01

Kolbásszal-és felvágottal rakott káposzta

Ez a káposzta a magam kedvére készült,igaz még némi fejlesztést igényel,de attól nekem nagyon ízlett.




Hogy mit tettem?

Egy üveg káposztát (levével 680 g)megfeleztem.Egy üveg tál aljára raktam füstölt szalonnát erre a káposzta egyik felét.260 g füstölt kolbászt ledaráltam 5 kicsi csilivel,ráraktam a káposztára,ezt beterítettem felvágottal,erre pedig a maradék káposzta.A káposztára pedig tejfölt kentem.
Ezután 200 fokos sütőben addig sütöttem amíg szép szint nem kapott a teteje.

A változtatásom pedig annyi lenne,hogy:-A káposzta közé kevernék kis piros paprika port a színe miatt.A kolbász hús kicsit szárazkás volt ezért valami megoldás kell,hogy ne legyen olyan.
De mindent össze vetve finom káposztás étel volt.

Sajtos Rúd

Ez a recept egy Rama receptes füzetből származik (2005.December)
Kis változtatásokat csináltam,de ez szokás szerint a recept végén árulom el.:-)
Sajtos Rúd

Hozzávalók:
Tésztához: 240 g liszt,240 g sovány túró,240 g margarin,csipet só,csipet szerecsendió,csipet bors
Kenéshez:4 kanál tejszín,2 tojássárga,reszelt sajt

A margarint megpuhítjuk,hozzá adjuk a túrót,a lisztet,sót,borsot,szerecsendiót,majd a hozzávalókat tömör tésztává gyúrjuk.Egy kis időre hűvös helyre tesszük,s ezután 4 mm vastagra nyújtjuk.

A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel,bekenjük vele a tésztát,leszórjuk sajttal.Szeleteljük és tepsibe rakjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.


Az én változtatásom: Hát őszintén én a só mennyiséget keveslettem így 3 csipettel ment bele,de még így is kevésnek tűnt (kivéve mikor kihűlt,akkor jobb lett,de az 1 csipet mindenként kevés).
Borsból 2 csipet,szerecsendióból is 2 csipettel ment bele.
Ja és a a lisztet is kellett még pótolnom.
Én először kinyújtom,szeletelem,tepsibe rakom,majd lekenem,megszórom sajttal a rudakat.